sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Arpako ratkaisee pelien ikärajat?



Pelien ikärajoista on puhuttu ja kohuttu paljon. Ikärajoissa on myös paljon puhuttavaa ja kohuttavaa.

Aloitetaanpa jo vanhahkolla pelillä Simpsons Hit & Run. Pelissä tutut piirroshahmot ajelevat pitkin Springfieldin katuja ja potkivat vastaantulijoita sarjakuvahuumorin hengessä: Euroopan hallitsevan ikärajajärjestelmän, PEGI:n ikärajoitus pelille on 7+. Sama juttu on myös pelissä Kung Fu Panda, jossa sympaattinen animaatiohahmo hakkaa jokaista ruudulle ilmestyvää hahmoa: PEGI:n luokitus on 7+.

Sitten taas EA:n peli Spore, jossa pelaaja ohjaa luomansa elämänmuodon solusta maailmanvaltiaaksi: PEGI sanoo 12+. Perustelut, animoitu veri (jota en kyllä parhaalla tarkoituksellakaan pelistä löytänyt) sekä fantasiaväkivalta (kysynpähän vaan, että mikä ero on Sporen "fantasiaväkivallalla" ja Simpsonien väkivallalla?) ja viimeisenä koominen pahanteko. Oooookei...


Auton saa kaapata, jalankulkijoita potkia ja toimia muutenkin melko lainvastaisesti, mutta koominen pahanteko, se vasta kauheaa onkin! En nyt yritä leimata pelejä väkivaltaan kehottaviksi. Yritän vain sanoa, että jos elämme siinä käsityksessä että pelit vaikuttavat nuorison ajatuksiin, niin pitäähän niissä rajoituksissakin joku järki olla! Kumpi on potentiaalisesti suggeroivampaa, peli kuten Spore jossa voi valita väkivallattoman polun, vai tappelupeli kuten Kung Fu Panda?

Tutustutaanpa myös ikärajojen keski- ja yläkeskiluokkaan. Tähän luokkaan kuuluvat useimmat sotapelit, jotka saavat rajoituksia kuten eurooppalaisen PEGI:n 16, yhdysvaltalaisen ESRB:n Mature (eli 17+) tai PEGI:n syrjäyttämän brittiläisen BBFC:n 15. Sama peli voi siis saada kolme eri ikäluokitusta. Epäloogisuutta esiintyy myös laitosten sisällä. Esimerkiksi alan johtavan ESRB:n luokitus Mature voi kääntyä PEGI-luokitukseen 16 (esim. Call of Duty 4: Modern Warfare) tai 18 (Call of Duty 5: World at War).


Usein sotapelissä merkkaa se, näkyykö verta. Lähes jokaisessa uudessa sotapelissä näkyy verta. Raja ESRB:n luokitusten Animated Blood, Blood ja Blood & Gore välillä onkin usein hämyinen. Missä kulkee raja onko veri aidon näköistä vai ei? Miksi CoD 4 sai luokituksen Blood & Gore, vaikka pelissä kaikki raajat pysyvät anatomisilla paikoillaan? ESRB:n mukaan Gore-lisäys kun tulee raajojen irtoillessa. Erikoista on myös se, että pelin Nintendo DS -versio sai alemman luokituksen Teen ja selityksenä pelkkä Blood.

Luokituksen suuruuteen liittyy myös siis kuvanlaatu. Mitä enemmän kuvapisteitä punaisessa roiskeessa seinällä on, sitä pahempi. Mitä enemmän pikseleitä vihollisessa, sitä rajumpaa väkivalta on. Missä siis kulkee raja, että veri ei ole aidonnäköistä, eivätkä viholliset realistisia? Mielestäni videopelit tarvitsevat ikärajoja, ongelmana on vain se ettei rajoitusten laatimisessa ole aina järkeä tarkoista määrityksestä huolimatta.

Tai kenties tarkoista määrityksistä johtuen? Ikäluokitusten jaossa tuntuu olevan On/Off-politiikka. Jos pelissä on sitä, rajoitus on tuo. Jos pelissä on tätä, rajoitus on se. Tämä kuulostaa loogiselta, mutta tosiasiassa se onkin liian loogista. Peliä ei voi arvioida sen perusteella mitä se sisältää. Pitää myös ottaa huomioon miten sisältö tulee esiin. Miksi LEGO-hahmoihin perustuva Bionicle Heroes sai PEGI:ltä kauhumerkinnän? Miksi sarjakuvahahmo Karviseen perustuva peli sai kauhumerkinnän? Luullaanko PEGI:llä tosiaan, että 7+-peli oikeasti pelottaisi ja saisi aikaan traumoja alakoululaiselle?


PEGI-rajoituksista ainoa ehdoton ja lakiin nojautuva on 18. PEGI-16 tarkoittaa "Ei suositella alle 16-vuotiaille", kun taas PEGI-18 tarkoittaa "Myyminen alle 18-vuotiaalle laitonta". Siksi onkin mielestäni hyvä, että ahdistavaa ja/tai pelottavaa sisältöä sisältävät pelit kuten kauhupelit saavat K-18 -rajoituksen. Mutta jotta tällainen toteamus olisi pätevä, tarvitsee piirtää selvä raja, mikä on ahdistavaa? Miksi Call of Duty 4: Modern Warfare on 16+, kun Call of Duty 5: World at War tai Operation Flashpoint: Dragon Rising ovat K-18? Mikä tekee CoD 5:stä tai OP:DR:stä ahdistavan? Missä menee raja?

Päättävätkö peleihin vain näennäisesti tutustuvat PEGI:n tai ESRB:n edustajat, mikä Sinun mielestäsi on ahdistavaa? Ilmeisesti...

(Yläpuolella olevassa kuvassa ovat PEGI:n uudet ikärajoitusmerkit.)

Ikärajoissa on myös paljon kikkailua. On useita tapoja, joilla ikäraja voi vaikuttaa pelin menekkiin. Joku peli voi saada tuhansia asiakkaita enemmän, jos se onkin sallittu alaikäisille. Joku peli voi kohentaa myyntiään jos se sisältääkin alaikäisiltä kiellettyä materiaalia. K-18 -merkitty peli voikin maistua alaikäiselle surullisenkuuluisalta kielletyltä hedelmältä. Laki kun puuttuu vain alaikäiselle myyntiin, pelata kyllä saa...

Eri maissa peleihin suhtaudutaan eri tavalla. Tämän tästä saamme lukea lehdistä, kuinka Wii-konsolin omaava presidentti Obama varoittelee nuorisoa videopeleistä. Saksassa videopelien ristiinnaulitseminen on viety todella pitkälle. Lukuisten kouluammuntojen takia K-18 -pelejä on vedetty pois markkinoilta, vaikkei niillä ole osaa eikä arpaa koko tapahtumaketjussa. Videopelit ovat helppo syntipukki, niiden arvostelu ja kieltäminen on kansanhuvia, johon ei todisteita tarvita. Saksassa ollaan jopa kokonaan kieltämässä väkivaltaisten videopelien valmistus ja myynti. Kunpa sielläkin vain keskityttäisiin syiden, eikä seurausten hoitamiseen...

ESRB omaa laajemman valikoiman huomioita pelin sisällöstä, kun taas PEGI panostaa helposti ymmärrettäviin muutamiin symboleihinsa. Molemmilla on vain yksi suuri ongelma. Sisältöön puututaan liian mustavalkoisesti, eikä kokonaisuutta oteta huomioon. Tämän lisäksi logiikka "hyvän" ja "pahan" väkivallan välillä puuttuu täysin: moraaliton rällästys hyvä, koominen pahanteko kaikista pahin?

Sanon vielä kerran: En halua erityisesti kritisoida tai alentaa pelien ikärajoja, mutta jos nuorisoa halutaan suojella suggeroivilta peleiltä, niin pitäähän siinäkin sentään joku järki olla!

Iso A on puhunut!




Jos haluat tietää miksi lempipelisi sai juuri sen ikärajoituksen, voit tutustua PEGI:n tai ESRB:n nettisivustoihin, katsomisen arvoisia ovat myös englanninkielisen Wikipedian artikkelit PEGI:stä ja ESRB:stä.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aekas ol mustavalkone tämäkin kirjoitus...

Ei Saksassa turhaan olla varpaillaan. Esim. aika moni kouluampujista oli intohimoisia esim. Counter Strike-pelaajia. Columbine esimerkiksi ja Auvinen mallinsi jopa kouluaan peliin.

Pelien vaikutuksia on tutkittu varsin vähän. Dataa tarvittaisiin esim. miten pelit ovat muovanneet pelisukupolven ajokäyttäytymistä. Onko katuhurjastelulla yhteys driftaukseen peleissä?

Peliharrastajan ei kannata vetää herneitä nenään. Jos pelaaminen on hallinnassa, niin OK. Se on kivaa, uppouttavaa ja rentouttavaa jopa sosiaalista toimintaa. Mutta ei kannata intohimoisesti myöskään kulkea laput silmillä ja kieltää negatiiviset ilmiöt.

Iso A - Big A kirjoitti...

Ensiksi, kiitos kommentista! Toiseksi, en tässä halua tyrmätä mielipidettäsi, vaan tuoda esiin oman kantani.

Noista kouluammunnoista, mielestäni videopelit eivät ole tapauksissa syinä, vaan pikemminkin seurauksina. Väkivaltaiset videopelit eivät normaalissa ihmisessä aiheuta tuollaisia ilmiöitä.

Häiriintynyt mieli hakee tavan toteuttaa itseään, johon jotkut väkivaltaiset pelit väärinkäytettyinä valitettavasti luovat mahdollisuuden, se on karu totuus.

Tutkimuksia pelaamisen haitoista (ja hyödyistä) tarvitaan, mutta tähän asti tutkimukset ovat olleet lievästi sanottuina tarkoitushakuisia, ja puolueellisten henkilöiden toteuttamia.

Ja ajopelien kohdalla pelivalmistajat ovat ainakin yrittäneet tehdä oman osuutensa. Voi myös olla, että he hoitivat itsensä lakisotkuista, mutta joka tapauksessa uusimmat ajopelit keskittyvät hallittuun rata-ajoon, ja kehottavat ajamaan kilpaa ainoastaan kilparadalla, kypärä päässä.

Tämän lisäksi uskon ja toivon, että pelaajat ja kriitikot ymmärtävät, että pelit ovat vain pelejä, eikä oikea autotie ei ole pelaajallekaan rallirata.

Viimeisen kappaleen kanssa olenkin lähes samaa mieltä, mutta laput pitää poistaa siltä "toiseltakin" osapuolelta. Vaikka useat rattijuopot pitäisivätkin baletista, ei se tarkoita että balleriinat tai balleriinot olisivat rattijuoppoja.

Tiivistettynä, videopelit eivät tee ihmisistä häiriintyneitä, vaan jotkut häiriintyneet pitävät videopeleistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tämä artikkeli ilmestyi 26.10 Lempäälä-Vesilahden sanomissa sellaisenaan. Toivottavasti olit sinä joka sen lähetti eikä kukaan muu. http://www.lvs.fi/

Iso A - Big A kirjoitti...

Hienoa, että tämä sieltäkin löytyi, eli julkaisen näitä juttuja silloin tällöin myös lehdissä ja näin asiani tavoittaa laajemman yleisön.

Jaska Jokunen kirjoitti...

”Ei Saksassa turhaan olla varpaillaan. Esim. aika moni kouluampujista oli intohimoisia esim. Counter Strike-pelaajia. Columbine esimerkiksi ja Auvinen mallinsi jopa kouluaan peliin.”

Tuolla logiikalla voisi kieltää vaikka kynän ja paperin jos Auvinen sattui pitämään päiväkirjaa ja fantasoi sen sivuilla tulevista teoistaan. Ja jos kieltolinjalle mennään, niin itse kieltäisin typerät kommentit, jotka saattavat kiihottaa kukkahattuja. XD