sunnuntai 30. elokuuta 2009

FIFA 10 (ennakko)



Tässä on pelin ennakko, arvostelu löytyy täältä.

Electronic Arts pitää rahasta. Siksi he julkaisevat vuosittain useiden urheilupelisarjojen "uusia" osia, jotka oikeasti ovat vain toistensa kopioita. Mutta nyt urheilukauden 2010 kunniaksi EA Sports uudistaa muun muassa FIFA-sarjaansa oikein urakalla.

Peruspelimekaniikkaa on uudistettu monin tavoin. Pallon fysiikkaa on parannettu ja fyysinen peli on nyt oikeasti mahdollista (vastapelaajan voi työntää pois pallolta väkipakolla).

Animaatiokin on kokenut suuria muutoksia. Nyt pelaajien liikkeet luodaan lennossa, ja täysin vapaa 360 asteen kuljetus on päivän sana. Ennen pelaaja oli kahlittuna pää- ja väli-ilmansuuntiin, mutta nyt voi juosta juuri sinne minne haluaa, tai ängetä raosta puolustuslinjassa mistä ei ennen päässyt.

Myöskin tärkeä osa peliä, tekoäly on kokenut muutoksia. Pelaajat osaavat nyt hahmottaa tilanteen kiireellisyyden. Puolustajilla on kova kiire siivota maalialueelle tippuva pallo pois, ja kaukana tilanteesta olevat pelaajat seurailevat peliä rauhallisesti liikuskellen. Maalivahdin pelaamista on myös kohennettu. Nyt molari osaa nyrkkeillä korkeat pallot yläriman yli, tai huitaista uhkaavasti maaliin vierivän pallon takaisin kentälle maaliviivalta.


Urheilupelien uudehko muotisuuntaus, Be-a-Pro, Virtual Pro, tai millä nimellä sitä nyt haluaakaan kutsua, on sekin, yllätys yllätys, kokenut parantelua. Muista EA:n urheilupeleistä tuttu Game Face -ominaisuus, joka mahdollistaa kaksoisolennollaan pelaamisen on tuotu nyt myös FIFAan. Omaa pelaajaansa voi muokata taitojen, uniikkien tuuletusten ja varusteiden osalta.

Jo Tiger Woods PGA Tour 07:ssa ollut hahmonkehityksen muoto on vihdoin tuotu FIFA-sarjaan. Sen sijaan, että pelaaja nettoaa Kaikkivoipia Kokemuspisteitä, pistetilille karttuu suoritusten ja vaatimusten mukaan henkisiä, fyysisiä, sekä taitopisteitä. Henkisillä pisteillä kohennetaan pelinlukua ja muita ei-fyysisiä taitoja, fyysisillä pisteillä parannetaan pallonriistoa, laukausten voimakkuutta, juoksuvoimaa ja niin edelleen. Taitopisteet parantavat taas harhautuksia ja muita kikkailuja.


Jostain kumman syystä sain hypetyksiä lukiessani sellaisen käsityksen, että tämä kokemuspistemalli on pelkästään managerimoodissa. Jos sitä on kerran lähdetty parantelemaan, niin eikö pelaajan oman hahmon kehittäminen olisi luonnollinen kohennuksen paikka?!! Toivottavasti olen saanut väärän käsityksen...

Kaikkein suurimman odotuksen kohteena tuntuu olevan hurjan muodonmuutoksen läpikäynyt managerointiosio. Pelaajien hankintaa on tehty realistisemmaksi, raha-asioita on muokattu, ja ylipäätään kaikkea mahdollista on tehty. Sitä vain ihmettelen, että eikös tämä ollutkaan FIFA 10, ja sitä managerointia varten ollut se FIFA Manager 10?

Jalkapallo on maailmanlaajuinen ilmiö, ja yleisö on erittäin tärkeä osa koko lajin olemusta. Harmittavasti vain EA Sportsin tuotteissa pelaajia kannustaa aina yhtä uskollinen pahviukkoarmeija. Audiopuoli on toki kohdallaan, kannustushuutoja löytyy joka lähtöön, mutta visuaalinen ilme ei ole 2D-pahviukkoja kummoisempi. Näin siis aiemmin, toivottavasti nyt paremmin.


Pelin demo ilmestyy 10. päivä syyskuuta, ja itse peli vasta lokakuun alussa.

FIFA 10:n hypetys on todella tehnyt tehtävänsä. Odotukseni ovat erittäin korkealla, ja demon odotus tuntuu ikuiselta. Joka tapauksessa, hienoa työtä EA Sports!

Let's FIFA 10!






Tämä miellytti:
paljon uudistuksia

Tämä ärsytti:
jos kolmijakoinen pelaajakehitys ei koske Virtual Prota, en vastaa seurauksista

Tämä yllätti:
muutama päivä sitten en pitänyt FIFA-sarjaa kovin ihmeellisenä, nyt odotan uusinta osaa kuin kuuta nousevaa



perjantai 21. elokuuta 2009

Napoleon: Total War




Total War -pelisarja on kolunnut feodaalisen Japanin, Rooman imperiumin valtakauden ja keskiaikaisen Euroopan. Empire: Total War toi pelisarjan valistuksen ja teollistumisen aikakaudelle, 1700-luvulle.

Mukana olivat tuliaseet, laivastotaistelut sekä monet muut pienemmät uudistukset. Useiden sarjan fanien ja historiaa lukeneiden mieleen jäi kysymys, "Missä on Napoleon?". Eihän koko keskisen Euroopan, sekä Egyptin valloittanutta, erästä maailman parhaista kenraaleista ja strategeista voi jättää pois pelistä joka kertoo Euroopan sotahistoriasta muskettien aikakautena?

E:TW:n aikaikkuna sulkeutuukin kätevästi juuri ennen Napoleonin aikaa, jättäen oivan tilaisuuden lisäosarahastukselle. En kiistä, etteikö Napoleon olisi ollut oman videopelinsä arvoinen, mutta ihmettelen vain miksei tästä tehty Empiren lisälevyä. Kenties luvassa on suuria uudistuksia, jotka eivät olisi taipuneet edeltäjän muottiin. Kenties Sega haluaa vain rahastaa kokonaisen pelin hinnan lisäosan sijasta. Pelin julkaisupäivä on nykyisten tietojen mukaan helmikuu 2010, mutta Empirenkin julkaisupäivä myöhästyi, joten kevät 2010 on realistisempi ajankohta.

Napoleonin valloitusretkiä seurataan kolmen tarinavetoisen kampanjan, Italian, Egyptin ja kohtalokkaaseen Waterloon taisteluun päättyneen Venäjän sotaretken muodossa. Valmistaudu siis lopulta kohtaamaan Waterloossa Iso-Britannian, Preussin, Alankomaiden, Hannoverin, Nassaun sekä Brunswickin armeijat...

Olen erittäin tyytyväinen, että Creative Assembly lähti yhteistyöhön Steam-verkkojakelukanavan kanssa. Se parantaa nettiominaisuuksia, tuo Achievementejä ja helpottaa pelin päivittämistä, sekä tietysti helpottaa pelin hankintaa. Tai, no... Sekoileehan tuo Steamkin aina välillä, tästä syystä ostin Empiren kaupan hyllyltä...

N:TW:n lupaillaan omaavan "täysin integroidut" moninpeliominaisuudet, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Voisikohan se tarkoittaa vihdoin moninpelikampanjaa? Ja jos kampanjaa ollaan uudistamassa, niin voisikohan reaaliajassa pyörivä kampanja olla vihdoin mahdollinen? Kyseistä konseptia kun mietittiin jo Empiren kehitysaikoina.

Suuria uudistuksia ei voi tehdä liikaa yhteen peliin, mutta kenties Totaalinen Sota vie strategioinnin askeleen eteenpäin ääniohjauksella tulevaisuudessa? Tom Clancy's EndWar todisti konseptin toimivuuden, ja eihän Napoleonkaan komentanut Grande Arméeta näppäimistöllä ja hiirellä!

Peruspelattavuutta ollaan myös kohentamassa. Kehittyneempi sotateknologia tuo uusia taktisia vaihtoehtoja, ja taistelukentällä olevien rakennusten hyödyntämistä on paranneltu.

Total Warin vahvuus on aina ollut hyvä moraalisysteemi ja jo alusta asti on hyödynnetty Napoleonin monesti todeksi todettua sanontaa: "Moraali suhtautuu voimaan, kuin kolme suhtautuu yhteen."

Napoleonin sanonnoista puheen ollen, "Armeija marssii vatsallaan.". Eräs tärkeä sodankäynnin konsepti on jäänyt kokonaan pois sarjasta. Jos armeijan huoltolinjat katkaistaan, se heikkenee huomattavasti tai saattaa jopa antautua taistelutta. Tähän mennessä moista mahdollisuutta ei ole vielä ollut, mutta vielä tuon ehtisi ujuttaa lopulliseen peliin.

Mutta ikävästi Napoleon: Total Warin taustalla häilyy lisäosarahastuksen varjo. Empire onkin saanut jo ladattavaa (maksullista) sisältöä, eikä Yhdystvaltain sisällisodan nimeä kantavasta Total Warista ole vielä kuultu.

Mutta tähänastinen pelistä nähty materiaali on varsin vakuuttavaa, joskin vielä vähäistä. Muutamat harvat kuvankaappaukset sekä pelin traileri ovat ehdottomasti nostaneet odotuksiani. Trailerin Napoleon on ehdottomasti eläväisimpiä virtuaalihahmoja joita olen nähnyt!

Iso A odottaa innolla!




Tämä miellytti:
Creative Assembly ei ole vielä tuottanut Totaalista Pettymystä, joten odotukset korkealla

Tämä ärsytti:
Sega on heittäytynyt melko ahneeksi

Tämä yllätti:
erittäin vakuuttava traileri



maanantai 3. elokuuta 2009

Indiana Jones and the Staff of Kings



Kun ensimmäisen kerran kuulin, että LucasArts on tekemässä Indiana Jones -peliä, olin innoissani. Olin lähes varma, että peli tulisi PS3:lle ja Xbox 360:lle, ja todennäköisesti myös Wiille. Olin siis pettynyt, kun sain tietää, ettei HD-Harrisonia nähtäisikään, vaan että peli ilmestyisi vain Wiille, sekä sekalaiselle joukolle vanhoja konsoleita.

No, Wiille ilmestyvä peli tarkoittaa aina liikkeentunnistusta. Indyn tapauksessa päästään itse asiaan, kun pelaaja päästetään huitomaan kuuluisalla ruoskalla.

Hypetyksessä on ehdottomasti huonot puolensa. Pelaaja kehittää mielikuvia, joita lopullinen tuote ei vastaakaan. IJATSOK:n tapauksessa mainostettiin: "Tunne itsesi enemmän Indyksi, kuin koskaan ennen!". Kuulostaa upealta, eikö vain?

Totuus on kuitenkin täysin erilainen. Nykykonsoleiden numeroidenmurskausvoima saa Wiin laskentatehon tuntumaan auttamattoman onnettomalta. Staff of Kingsin pelaamisesta liian suuri osa kuluu latausruutua katsellessa. Jos haluaa pelaajan tuntevan itsensä Indyksi, elokuvamaisuus, toisin sanottuna mukavasti ja nopeasti soljuva pelaaminen on ehdottoman tärkeää. Indyn ei tarvinnut odotella latausruudun ääressä tapellessaan natsien kanssa ja selvittäessään muinaisten raunioiden salaisuuksia!

Juonesta on vaikea saada otetta, vaikka juoni vain nyt sattuu olemaan melko kriittinen osa Indy-peliä, tai elokuvamaista peliä ylipäätään. Ensin ollaan Sudanissa ja sitten Chinatownissa ja sitten päästäänkin viidakkoon. Kaikkialla on natseja ja juonittelevia kiinalaisia, ja kaikkea muutakin perin yllättävää, mutta silti missään ei ole mitään tolkkua!

Juonta viedään eteenpäin erittäin huonosti, eikä puhetta kuule alkuunkaan. Tekstitysten kanssa homma sujuu jo melkein.

Indy on ongelmanratkoja. Indy tarvitsee siis ongelmia ratkottavakseen. Ongelma on vain se, ettei LucasArtsin ongelmankeksintätiimi oikein osaa hommaansa. Jotta pelaaja tuntisi itsensä Indyksi, pitää ongelmissa olla juuri oikea määrä pähkinää purtavaksi, mutta homman tulisi hoitua tarpeeksi nopeasti ja helposti, jotta elokuvamaisuus säilyisi. Ongelma pelin ongelmissa on se, ettei pelaajalla ole harmainta aavistusta mitä kaikkea ympäristö pitää sisällään, mihin pitää päästä ja miksi, ja mitä noin suurinpiirtein pitäisi, tai edes voi tehdä!

Vanhentuneet grafiikat tekevät ympäristön havainnoimisesta hankalaa, kun koskaan ei tiedä mikä esine on interaktiivinen ja mikä ei. Indy näyttää juuri sen verran itseltään, että tunnistus onnistuu, kun samaan syssyyn heitetään lierihattu ja ruoska.

Liikkeentunnistus tekee peleistä usein mielenkiintoisempia, kun pääsee itse osalliseksi toimintaan. Onhan se tietty hienoa, kun pääsee itse Indynä muksimaan sakemanneja ja heittelemään biljardipalloilla. Ruoska vielä kruunaa koko komeuden. Paitsi että kontrollit ovat hyvin epävarmat, varsinkin no... Joka kohdassa!

Lähitaistelussa on valittavana kolme perinteistä lyöntiä, suora, koukku ja alakoukku. Koskaan vaan ei ole varmaa mikä lyönti tulee, ihan sama miten huitoisi. Ruoska nyt sentään toimii ihan mukavasti, mutta vapaasti ei pääse huitomaan, vaan valittavana on kolme erilaista lyöntiä.

Eräs lentokohtaus on pelaajaystävällisyyden vastakohta. Konetta ohjataan kallistelemalla Wiimotea, kuulostaa yksinkertaiselta, mutta pienenpieni kallistus saa koneen törmäämään ympärillä olevan kanjonin seinämiin erittäin herkästi. Samalla pitäisi vielä ampua kohti tulittavia saksalaiskoneita...

Jos pelistä yrittää löytää jotain hyvää, niin animaatio on ajoittain sulavan oloista, joskin selvästi vanhanaikaista.

LucasArts, mitä olette tehneet Indy-paralle? Mitä seuraavaksi pelimaailma? Pilaako joku Tarun Sormusten Herrasta maineen, mitä? Ai niin, sehän tehtiinkin jo...

Älkää pakottako minua laittamaan teitäkin EA:lle varatulle Mustalle Listalle!






Tämä miellytti:
Indy on aina Indy

Tämä ärsytti:
olisitte nyt edes vähän yrittäneet!!!!!!

Tämä yllätti:
LucasArts, te olette parempia kuin tämä, mitä tapahtui?!!


PELATTAVUUS: 2/10
– kontrollit eivät toimi
– kenttäsuunnittelu = putki
– pelattavuus päin petäjää
– lataustauot

JUONI: 3/10
+ Indy
+ natsit
– natsit
– tarinankerronta on luokatonta

GRAFIIKKA: 4/10
– huonoa jopa Wiin tasolla
– haittaa ongelmanratkontaa

PELIN IDEA: 1/10
– miten olisi, rahastettaisiinko vähän lisää?

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 1/10
– ainoa asia, mikä pidentää peli ikää on se, ettei ongelmista selviä hengissä


Viides kysely on päättynyt!


Peliarvostelun puolitieteellinen kysely peliarvosteluiden voimasta on päättynyt!

Tulokset olivat seuraavanlaisia:


Onko lukemasi peliarvostelu vaikuttanut peliostopäätökseesi?

1. Kyllä - 110 ääntä, 90%

2. Ei - 12 ääntä, 10%

Mielestäni aika selkeä tulos, olisiko nyt mietinnän paikka pelitaloille?

Hätäisesti hyllyille heitetty roskapeli paljastuu peliarvostelijoiden Tutkivan Journalismin alla!