Pelimaailman suuret nimet jahtaavat nyt satunnaispelaajia. Nintendon hyväksi havaitsema tapa ihmismassojen innostamiseen on liikkeentunnistus. Microsoft ja Sony ovat kovaa vauhtia kehittämässä E3-messuilla paljastettuja liikkeentunnistuslaitteitaan, mutta Nintendo on yhä askeleen edellä. Wii Remoteen kytkettävä lisälaite MotionPlus tarkentaa Wiin ohjausta huomattavasti.
Aiemmin Wiin ohjaus perustui vain ohjaimen ja sensoripalkin infrapunayhteyteen ja rajoittuneeseen liikkeen suunnan tunnistamiseen. MotionPlus havaitsee nyt myös liikkeen nopeuden ja kapulan kiertämisen.
Vaikka MotionPlus tuleekin aiemmin Nunchukille varattuun liitäntään, voidaan Nunchuk nyt kytkeä MotionPlussan läpi Wiimoteen.
Saa nähdä kuka onnistuu parhaiten: Wii, jonka liikkeentunnistus pohjaa ainoastaan peliohjaimeen, Xbox 360, jonka liikkeentunnistus perustuu yksinomaan kahteen kameraan, vai PlayStation 3, joka yhdistää molemmat, kameran ja kapulan.
Nintendo hyödyntää vanhaa kikkaansa, ja myy MotionPlussia bundlepakettina pelin kanssa. Tämän pelin virkaa toimittaa Wii Sports Resort.
Wii Sports Resort
Edeltäjänsä Wii Sportsin tapaan WSR on iloisen ja innostavan näköinen Mii-hahmoineen ja paratiisisaarimaisemineen. Uudistetun ohjauksen esittelemiseksi on valittu 12 lajia, joiden joukossa on muun muassa koripallo, pöytätennis, melonta, jousiammunta ja miekkailu. Jälkimmäiset kaksi on toteutettu niin vakuuttavasti, että keskiaikainen sotapeli lajien pohjalta olisi ehdottomasti kehittämisen arvoinen. Toisaalta Tähtien Sotakin on toimiva konsepti. LucasArts, Teidän siirtonne...
Miekkailussa on kolme alalajia: kaksintaistelu, reaktiopohjainen esineiden paloittelupeli ja ehdottomasti viihdyttävin joukkotaistelu, jossa pelaajan kimppuun ryntää kymmenittäin vihulaisia. Jostain kumman syystä sanat "lakoava heinä" tulevat mieleen...
Kontrollit ovat erittäin simppelit, ruudun Mii seuraa käskyjä varsin tarkasti, tosin torjuntaa varten tarvitaan oma painike. Se ei onneksi kuitenkaan tarkoita kaikenkestävää übersuojausta, vaan miekan asento tulee silti itse säätää.
Mutta ei mitään niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Intensiivisemmässä mahtien mittelössä ohjaus tuppaa sekoilemaan ärsyttävän usein. Liikkeet tunnistetaan oikein, mutta ohjain sekoaa asennostaan, jolloin pystyasennossa oleva ohjain voi olla ruudulla poikittain, tai miten vain. Tämän voi toki korjata nopealla uudelleensuuntauksella tai hitaammalla kalibroinnilla.
Jousiammunta taas on pelkkää hyvää. Wiimotea pidellään kuin jousta ja jänne viritetään Nunchukia vetämällä. Muutkin lajit toki toimivat, toiset hyvin, toiset huonommin, jotkut erittäin hyvin.
Frisbeen ja koripallon heitossa ranteen liikkeet ovat erittäin kriittisessä osassa. Pieni lipsahdus saa frisbeen kaartamaan tyystin vikasuuntaan, tai pallon kimpoamaan korin reunasta takaisin.
Edeltäjänsä heikoin lenkki, golf, ei toimi edes uudistettuna. Tarkennettu ohjaus ei muuta tee, kuin lisää epäonnistumisen mahdollisuutta, ja sekös satunnaispelaajaa harmittaa. Hermot menivät jo ensimmäisten kolmen reiän jälkeen...
Peli on parhaimmillaan tietysti yhdessä pelattuna, jolloin lisäohjaimen hankkiminen on enemmän kuin suositeltavaa. Hintakaan ei ole kovin suuri, ottaen huomioon mukana tulevan silikonisen Wiimote Jacket -kapulansuojuksen.
Ylipäätään MotionPlus on ehdoton lisä Wiille. Ilman kilpailijoita ohjauksen konseptin toimivuutta on vaikea arvioida, joten viimeinen sana kuullaan molempien kilpailijoiden valmistuttua.
Mutta siihen asti Iso A suosittelee Sports Resort/MotionPlus -bundlea ja lisäohjainta!
Wii MotionPlus
Tämä miellytti:
ohjaus saa kaipaamansa tarkennuksen
Tämä ärsytti:
tarvitsee uudelleenkalibrointia liian usein
Tämä yllätti:
no, se yllätti ettei mikään oikein yllättänyt, kaikki oli lähes niin kuin piti
MUOTOILU: 7/10
+ Wiin iloinen walkoinen...
– ...ei peitä sitä, että MotionPlus on pelkkä palikka Wiimoten jatkeena
KÄYTETTÄVYYS: 9/10
+ erittäin tarkka
+ monipuolinen
– herkkä sekoamiselle