LittleBigPlanet, kehittäjänsä Media Moleculen mukaan myös "The Next Big Thing", on tasohyppelyn, luomisen ja puhtaan ilon yhdistelmä. LBP:ssä seikkaillaan suuresti muokattavissa olevalla Säkkihahmolla pitkin uskomattoman nerokkaita, upeita laitteita sisältäviä kenttiä. PieniSuuriPlaneetta on suomennettu erittäin mallikkaasti.
Kentistä kerättävillä vaatekappaleilla voi muokata Säkkihahmonsa melkein miksi tahansa; voit olla varjoissa hiipivä ninja ja sitten muuttua vaikkapa jenkkiblingblingräppäriksi tai merirosvokapteeniksi pelastusrenkaalla varustettuna. Tai sitten voit olla joku aivan muu, yhdistele vain osasia vapaasti...
Pelin tarinaosuudessa on kolmisenkymmentä kenttää ja muutama lisäkenttä päälle. Tarinaosuus toimii lähinnä harjoituksena ja inspiraationa kenttien luomiseen, ja se myöskin sisältää paaaaaljon kaikenlaisia härveleitä ja vipstaakeja, joita sijoitella omiin kenttiinsä.
En haluaisi vain toistaa kaikkea sitä, mitä pelilehdet ja muut sellaiset sanovat, mutta tässä yksi yleisimmistä lausahduksista: Kaiken kentistä löytyvän voi sijoittaa omaan kenttäänsä.
Peli on siunattu erittäin hyvällä musiikkikokoelmalla, mutta yksi kappale valitettavasti aiheutti kohun, jonka seurauksena peli vedettiin uudestaan painettavaksi. Vähän lisätietoa täältä.
Tarinasta mainittakoon kaksi osiota: Japaniin sijoittuva ninjailu (mahtava) ja Siperiasta löytyvä (yllätys yllätys) neuvostotähdin koristeltu sotilastukikohta (turhauttava vaikea ja epäonnistumisesta armotta rankaiseva). Japanissa voi todella vapauttaa sisäisen Varjojen Soturinsa, sillä kentät ovat täynnä hauskoja ja haastavia esteitä.
Siperiassa taas on siellä täällä sähköisiä useimmiten liikkuvia übertappajametallipalkkeja joita on lähes mahdoton välttää ja jotka poksauttavat säkkiparan sen tullessa edes lähelle (en hermostunut kertaakaan, en...). Tässä ilmeneekin pelin yllättävän korkea vaikeustaso, sillä vain neljän yrityskerran jälkeen pitää aloittaa koko kenttä alusta.
Pelin pääpaino on kenttäeditorissa. Pelaaja voi luoda melkein mitä vain, kunhan mielikuvitusta löytyy. Kenttään on helppo luoda muotoja ja tasoja suuresta valikoimasta materiaaleja ja muotoja. Nämä saakin sitten liikkumaan, heilumaan ja tekemään kaikkea muuta jännää mm. naruilla, moottoreilla, vinsseillä ja vaikka millä muilla.
Jotta kukaan osaisi käyttää kaikkia näitä vempeleitä, on melkeinpä jokaiselle esineelle yksinkertainen ja tehokas harjoitusosio tai -video. Tarina- ja opetusvideoiden kertojaäänenä on monissa suomalaisissa elokuvissa esiintynyt (tai puhunut) Eero Saarinen. Hän osaakin asiansa erittäin hyvin eikä tarvetta vaihtaa peli englanninkieliseksi tule, vaikka brittikertojana toimiikin Jeeves-hovimestarina tunnettu Stephen Fry.
Säkkihahmo on yllättävän karismaattinen, sillä ohjaimen suuntanäppäimillä voi vaihtaa hahmon ilmettä (iloinen, surullinen, vihainen, huolestunut) ja sen voimakkuutta! Pään liikkeitä ohjaillaan Sixaxista kallistelemalla ja käsiä liikutetaan ohjaustateilla toisen takaliipaisimen ollessa painettuna. Tästä saakin irti melkoisen paljon hupia!
LittleBigPlanetissa on myös moninpeli, neljä samalla koneella ja neljä netin välityksellä. Kavereiden toimia voikin sitten arvostella vaikkapa hymynaamalla, tai vihaisella nyrkkien heiluttelulla!
Internetin syövereiden kautta voikin myös julkaista omia kenttiään, tai pelata muiden julkaisemia kenttiä. Oman kentän läpäisystä voi säätää palkkioksi vaikkapa hienon itse tekemän rakettireen, ja muiden kenttien suorittamisesta voikin saada vaikka mitä ihmeellisyyksiä!
PieniSuuriPlaneetta on hyvä tasoloikkapeli, parempi moninpeli ja paras luomispeli! Ja taaskaan en saanut mahdutettua tekstiin suurta osaa pelin hienoista ominaisuuksista. Se on kannattava ostos kaikille hyvistä peleistä kiinnostuneille PlayStation 3:n omistajille! LBP onkin nimittäin PS3:n yksinoikeudella.
http://www.littlebigplanet.com/
PELATTAVUUS: 9/10
+ kontrollien helppous
– kontrollien ajoittainen epätarkkuus
+ editorin silkka vaivattomuus
++ ninjailu(!!!)
JUONI: 8/10
+ hyvä tutustuttaminen pelin ajatusmaailmaan
GRAFIIKKA: 10/10
+ pelin silkka kauneus
+ Säkkihahmon karismaattisuus
+ efektit
PELIN IDEA: 10/10
+ Säkkihahmolla höystetty tasoloikka
+ kenttäeditorin lukemattomat mahdollisuudet
+ erikoinen musiikkikokoelma
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 9/10
– nopeasti läpipelattu tarina
+ kenttäeditori
+ moninpeli