torstai 30. lokakuuta 2008

Mount&Blade



Turkkilaisen TaleWorldsin kehittelemä Mount&Blade on keskiaikaan sijoittuva yhden pelaajan roolipeli.

Pelin yksi parhaista puolista on täysin vapaa ympäristö. Aluksi muokataan pelihahmon naamavärkki mieleiseksi Sims-tyyppisellä editorilla. Alkutilanne määrittyy muutaman monivalintakysymyksen perusteella, joissa pääsee keksimään hahmolleen taustatarinaa.
Hahmon muokkauksen ja kykyjen parantelun jälkeen, alkaa seikkailu sodan runtelemassa Calradiassa, jossa viisi valtakuntaa kiistelee vallasta.

Calradia on hyvin laaja alue, joten liikkuminen tapahtuu karttamoodissa ympäristöä klikkailemalla. Siellä täällä kartalla kuljeskelee rosvojoukkoja, joista jotkut päästävät pelaajan maksusta jatkamaan matkaansa, mutta toiset vain hyökkäävät kimppuun.

Taisteleminen on melko yksinkertaista. Hyökkääminen käy vasemmasta hiiren painikkeesta, ja lyönnin tyypin voi määrätä hiirtä liikuttamalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään Wii-tyyppistä liikkeentunnistusta.

Pelaaja voi kanniskella kypärää, haarniskaa, hanskoja ja kenkiä. Näiden lisäksi mukana on myös neljä paikkaa aseille, joihin voi sijoittaa mm. miekkoja, jousia, nuolia ja kilpiä. Vielä tämänkin lisäksi hahmolla on naurettavan suuri virtuaalinen tarvikemakasiini, jossa voi kuljettaa vaikkapa pari tonnia naudanlihaa...

Taistelussa saa pitää varansa, sillä muutama kova isku voi tiputtaa pelaajan, eikä "parannusjuomia" ole. Pienellä harjoittelulla ja hyvällä panssaroinnilla voi voittaa jo pienen armeijan, mutta pelaaja voi silti joutua helposti alakynteen suuren joukon keskellä. Tämä tarkoittaakin sitä, että hevonen on elinehto.

Jokainen valtakunta hallitsee useaa linnaa, kaupunkia ja kylää, joiden omistajuus vaihtuu sodan myötä. Kaupungeissa ja muissa kohteissa vierailu, sekä taistelu tapahtuvat reaaliaikaisena kolmannen persoonan pelinä.

Pelin kuningaskunnat koostuvat kuninkaista ja pitkästä listasta lordeja ja linnanneitoja. Kaikkien hahmojen kanssa voi jutella, mutta puhuttua dialogia ei löydy. Kaikki vähänkään pidemmät repliikit (eli siis pois lukien maantierosvojen ja muiden minirepliikit ennen taistelua) ovat ainoastaan kirjoitettuja.

Tekojensa ja sanojensa kanssa saa olla tarkkana, sillä vaikka verojen kerääminen kylästä sen omistavan lordin puolesta parantaakin suhdetta lordiin, saa se talonpojat vihaiseksi. Tietysti voi myös kerätä verot, ja pitää ne itsellään! Tämä kasvattaa kukkaroa huomattavasti, mutta saa kipinät sinkoilemaan suuntaan jos toiseen...

Maineen ja kunnian toivossa päätin liittyä Vaegirien kuningaskuntaan. Matkasin siis lähimpään Vaegirien kaupunkiin, voidakseni kysyä lordilta kuninkaan sijaintia. Peli-ikkunasta löytyy valikko, josta näkee kaikkien asutuskeskusten ja hahmojen pienet tietokortit. Henkilökorttien sijainti-ilmoitukset päivittyvät kysyessäsi kyseisen henkilön olinpaikkaa, tai nähdessäsi hänet. Realismia tässä tuo se, että ikkuna ilmoittaa kuinka vanha sijaintitieto on, eikä vain tarkista, missä kohde tällä hetkellä on.

Kysyin siis kuninkaan olinpaikkaa, ja lähdin ratsastamaan. Paikan päällä menin tapaamaan kuningasta kaupungin keskellä sijaitsevaan linnoitukseen. Kuningas Yaroglek vastasi kuitenkin kieltävästi ilmoittaen, että tämä olisi mahdollista, sitten kun "olen vienyt miekkani hänen vihollistensa luo".

Toisin sanoen, oli aika ruveta sotimaan...

Usean rosvojahtipäivän jälkeen hahmoni oli kerännyt huomattavan määrän kuuluisuutta, joten menin toistamaan ehdotukseni kuninkaalle. Tällä kertaa vastaus oli myöntävä, ja sain eräänlaisena liittymislahjana Shuluksen kylän itselleni.

Tämä tarkoittaa sitä, että voin kerätä kyseisestä kylästä veroja, ja rakentaa sinne erinäisiä rakennuksia, kuten esimerkiksi myllyn tai koulun. Suhteeni Shuluksen edellisen lordin kanssa kuitenkin huononi roppakaupalla...

Liitto tämän itäisen Vaegirien valtakunnan kanssa merkitsi sotaa kolmen naapurivaltion kanssa. Tähän päivään mennessä olenkin jo vallannut kuningas Yaroglekin kanssa Pohjoisten viikinkien linnan, ja päihittänyt täysin yksin Swadian kuningaskunnan viisikymmenpäisen sotajoukon...

Mount&Blade on yksi parhaista näkemistäni keskiaikaan sijoittuvista peleistä, jonka monista ominaisuuksista en saanut mahdutettua puoliakaan tähän arvosteluun. Pelistä on saatavana ilmaisversio, jossa hahmollaan voi pelata vain rajoitetun ajan, mutta hahmonsa voi aina luoda uudestaan. Vajaalla kolmella kympillä voi ostaa Internetistä aktivointikoodin, joka muuttaa kokeiluversion täysversioksi poistamalla rajoituksen.

Mainittakoon vielä, että pelin musiikit, sekä äänimaailma ovat huippuluokkaa!

Jos haluat erittäin hyvän keskiaikaisroolipelin, ja vieläpä halvalla, niin Nousta Ratsaille&Terä on Sinun valintasi!


http://www.taleworlds.com/



PELATTAVUUS: 10/10
+ täysi valinnan vapaus
+ kontrollit helpot

JUONI: 10/10
+ täysi valinnan vapaus
+ pelille löytyy hieno taustatarina verkkosivuilta

GRAFIIKKA: 8/10
+ vallan mainiot grafiikat...
– ...eivät aivan pärjää nykykilpailijoilleen

PELIN IDEA: 8/10
– onhan näitä keskiaikaispelejä jo nähty...
+ ...muttei näin hienoina

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 10/10
+ laaja ympäristö
+ huikeat mahdollisuudet
+ tavaran paljous




tiistai 28. lokakuuta 2008

Kymppitonni on miljardin alku...



Peliarvostelu on yhdeksässä kuukaudessa kerännyt jo 10.000 kävijää! Kiitos Sinulle, lukijani, siitä! Kiitokset myös monista hyvistä kommenteista, niitä on aina ilo lukea!

Triviatietona voisin kertoa, vaikkapa:

Kävijöitä on ollut jokaiselta asutetulta mantereelta, mutta tässä olisi maiden Top 10 -lista!

1. Suomi (yllätys yllätys!)
2. Yhdysvallat
3. Ruotsi
4. Iso-Britannia
5. Saksa
6. Italia
7. Espanja
8. Norja
9. Ranska
10. Alankomaat

Kolme luetuinta arvostelua ovat tähän mennessä:

1. G25 Racing Wheel
2. Playseat
3. Ratchet & Clank: Quest for Booty


Erikoisimpia hakusanoja joilla Googlen kautta sivuille on löydetty:

- pesukarhu
- satelliittikuvia lentokentistä
- valitaan lentämään avaruusalusta videopelin
- viehe
- suomalainen kaasunaamari
- tarkka-ampujakoulu
- mayhem
- kuolleet miehet eivät lavertele
- hyvi’ harjoitteita
- fortune
- bentleyn aseet
- 2.8.3


Blogin pitäminen on hauskaa ja opettavaista puuhaa, mutta samalla pitää varoa, ettei pelaamisen riemu katoa bugien etsimiseen.


Kiitos kaikille kävijöille vielä kerran!!!

torstai 16. lokakuuta 2008

TrackMania United Forever



TrackMania United Forever on kohtuuhintainen yhdistelmä kahdesta edellisestä TrackManiasta. Ideana on rakentaa hullunkurinen autorata suuresta valikoimasta osia. Valittavana on seitsemän erilaista teemaa.

Itse olen pelannut alkuperäistä TrackManiaa, joten oli iloinen yllätys huomata, että alkuperäiset kolme ratateemaa on säilytetty. United Foreveriin on siis yhdistetty kaksi edeltänyttä TrackManiaa, ja päälle on pistetty yksi uusi teema, sekä peleissä kovaa vauhtia yleistyvä Internet-yhteisö.

Pelissä voikin ostaa pelinsisäisellä rahalla (jota saa päivittäin vain yksinkertaisesti käynnistämällä pelin) mm. muiden tekemiä ratoja, automalleja ja autojen maalipintoja. Itse hankin tyylikkään retron Fiat Abarthin huikeasta Aston Martinien, Ferrareiden ja monien muiden seasta…

Ratojen luominen on helppoa. Ensiksi valitaan radan teema seitsemästä vaihtoehdosta, sitten päivänaika (auringonnousu, päivä, auringonlasku ja yö). Tämän jälkeen valitaan editorin monimutkaisuus, simppeli vai monipuolisempi.

Simppeli muoto tarjoaa peruspalasia, kuten nousut, laskut, sekä tietysti lähdön ja maalin yms. Monipuolisempi taas sisältää erinomaisen kokoelman erilaisia rakennuspalasia ja koristeita. Luova käyttäjä voi keksiä vaikkapa uuden tarkoituksen ajamattomaksi tarkoitetulle koristeputkelle!

Osavalikko on suorastaan huikea; jos haluat tien luomallesi vuorelle, sille löytyy palanen! Jos haluat palasen Kiinan muuria aasialaistyyliseen teemaan, se onnistuu! Ja jos haluamaasi osaa ei löydy, voit yhdistellä osasia, ja tättärää, nyt hoitui sekin ongelma!

Rataa kehitellessään voi milloin vain testata rataansa mistä kohdasta tahansa. Tämä helpottaa toimivan radan suunnittelussa, hienolta näyttävä hyppyri ei kenties toimikaan, tai asettamasi osaset eivät kenties sovikaan yhteen. Radan valmistuttua voi halutessaan asettaa radalleen ennätysajan; tästä seuraakin usein sekunnin kymmenysten ja sadasosien viilaamista…

Itse löysin Unitedin, pelin ilmaisversio Nations Foreverin kautta. Unitedin, sekä Nationsin voi ladata vaikkapa Counter-Strike: Sourcen mukana tulevasta Steam-palvelusta. Pelin voikin joko ostaa kaupasta, tai ladata netistä taikka Steamista.

Nationsissa on ainoastaan uusin ratateema, Stadium. Nations on tehty kansakuntien väliseen leikkimieliseen kilpailuun, joten Stadium-autonsa maalipinnaksi voi valita vaikkapa Suomen lipun mukaan tehdyn värityksen!

Samalla Suomi-autolla voikin sitten ajella myös Unitedissa, ja pelin päävalikko etsii automaattisesti Sinulle foorumitopicejä valitsemasi valtion kielellä. Täten pääset nopeasti juttelemaan omalla äidinkielelläsi! Tämä ei kuitenkaan koske kielellisiä vähemmistöjämme (vaikkakin Suomi on maailman ainoa valtio, jossa ruotsi on virallisena kielenä!).

Moninpeli- ja luomispainotteisuudesta huolimatta Unitedissä on myös yksinpelattavaa. Pelimuotoja on neljä; Race, Platform, Stunt ja Puzzle. Ensimmäinen on perinteinen kisa, jossa kisataan valmiilla radoilla. Platform on samanlainen kuin kisa, mutta nyt ei tavoitellakaan mahdollisimman nopeata kierrosaikaa, vaan tarkoituksena on läpäistä rata mahdollisimman vähillä uusintayrityksillä. Stuntissa ajellaan radoilla tehden erinäisiä jättihyppyjä vatsanpohjaa vääntävillä kierähdystempuilla höystettynä. Puzzlessa taas on valmiiksi asetettu lähtö ja maali, sekä annettu tietty määrä palasia. Sitten vain tekemään rataa, jolla voi läpäistä kyseisen reitin minimiajassa.

Pelin ajotuntuma on melko arcademainen ja ihan syystäkin, joten ei maksa vaivaa asentaa Playseatia taikka G25-rattiohjainta.

Jos haluat kolme peliä yhden hinnalla, niin TrackMania United Forever on Sinun valintasi!

Iso A suosittelee!


http://www.trackmania.com/


PELATTAVUUS: 10/10
+ editorien helppokäyttöisyys
+ ohjaamisen arcademaisuus

JUONI: 5/10
+/– ei TrackMania mitään juonta tarvitse

GRAFIIKKA: 8/10
+ hyvä grafiikan taso…
– …ei pärjää alansa uusimmille kilpailijoille

PELIN IDEA: 10/10
+ ajopeli, jossa saa itse suunnitella ratansa…
+ …ja vielä niin sekopäiseksi kuin haluaa!

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ pelaajien luoma sisältö, pelialan uusin hitti, kasvattaa aina pelin käyttöikää
+ seitsemän erilaista teemaa
– jos ideat lakkaavat, muuttuu pelaaminen hetkessä mielikuvituksettomaksi

maanantai 13. lokakuuta 2008

Velleman MK121 PAL Klassinen TV-peli


Lapsena isä teki puusta… Nyt se käy helposti kolvaten, vapise Nintendo!!!

Velleman on tehnyt pienen jokapojan tee-se-itse- -rakennussarjan, jossa pääset komponentti kerrallaan rakentamaan ihka oman klassisen TV-pelin.

Nyt ei siis ole kyseessä mikään seitsemännen sukupolven grafiikkahirmu, vaan alkuperäisen vuonna 1972 julkaistun tennispeli Pongin kopio.

Itseltäni kesti sen tekemiseen vajaa pari tuntia, eikä siinä aloittelijallakaan paljoa kauempaa mene. Piirilevy on melko täyteen ahdettu, joten juottaessa saa olla varovainen, ettei liitä puolta sarjan komponenteista yhteen kerralla. Ja tietysti tarkkana saa olla herkkien komponenttien, kuten mikropiirien kanssa. Alkuhämmästyksen jälkeen rakentelu sujuu helposti hyvien ohjeiden ansiosta.

Perustekniikka kannattaa ehkä kuitenkin hankkia vieläkin yksinkertaisemmalla sarjalla, joita mm. Vellemanilta löytyy useita. Tekemisessähän tämänkin sarjan idea on, eikä niinkään peli-ilossa; kymmenen tunnin jälkeen Pongin retroriemu ei ole enää huipussaan…

Pelistä et todellakaan löydä Sixaxista, vaan ainoastaan kaksi nappia kummallekin pelaajalle suoraan piirilevyyn integroituna. Muina hienouksina Restart-nappula, On/Off -ledi, säädettävä kirkkaus sekä automaattinen virran sammutus. Pelimuotoina ovat yhden pelaajan peli neljällä vaikeustasolla, sekä kaksinpeli.

Sarja ei sisällä paristoja (3 x AA), videokaapelia eikä koteloa, joten muista kassalla nämä! Lisäksi tarvitset tietysti mm. kolvin, juotostinaa sekä pihdit ja leikkurit, sähkö tuleekin sitten seinästä…

Iso A suosittelee elektroniikasta kiinnostuneille!


http://www.vellemanprojects.com/


RAKENNETTAVUUS: 7/10
+ osien vähyys
– tilanpuute piirilevyllä

PELATTAVUUS: 5/10
+/– kaksi painiketta; ylös ja alas

GRAFIIKKA: 5/10
+ hauska retroruutu…
– …koostuu kahdesta palkista ja kahdesta luvusta

PELIN IDEA: 9/10
+ se aivan ensimmäinen videopeli
– tämä on kuitenkin vain klooni

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 6/10
+ tällä hauskuutat kaveripiiriäsi vielä erinäisiä kertoja
– itse rakentaminen kestää vain pari tuntia



tiistai 7. lokakuuta 2008

War Rock



War Rock on ilmainen netistä ladattava ensimmäisen persoonan sotapeli. Pelissä sotivina osapuolina ovat fiktiivisen valtion Derbaranin armeija, ja sitä vastustava NIU-kapinallisjoukko.

Olen jo pitkään toivonut, että sotapeleihin tehtäisiin muitakin aseita, kuin ne perinteiset M4 ja AK-47. War Rock omaakin kiitettävän suuren asearsenaalin, josta löytyy parin edellä mainitun lisäksi mm. saksalainen MP7, sekä brittiarmeijan erikoisen näköinen L85A1. Kaiken kaikkiaan pelistä löytyy jopa 36 asetta.

Heti alkuvalikoissa huomaa, että musiikkipuoli on kohdallaan. Jylhän teatraalinen orkesterimusiikki on yksi pelin parhaista puolista.

War Rock on täysin Internet-moninpeliä, eikä edes Counter-Strike: Source -tyylistä tekoälybotteja vastaan pelattavaa osiota löydy. Aula vaikuttaa hyvin paljon LOTRBFME:n vastaavalta, ja muitakin tuttuja asioita löytyy; America’s Armysta tuttu turhauttavia ongelmia tuonut huijauksenesto-ohjelmisto Punkbuster!

Tällä kertaa Punkbuster käyttäytyy melko kiltisti, ja pelaamaan pääsee jo yhden ainoan korjauslatauksen jälkeen!

Peli on jaettu kolmeen pääosioon; Call of Duty 4 -tyyliseen pieneen rähinöintiin, muutaman korttelin kokoiseen kaupunkisotaan, sekä suurehkoon Battlefield: Bad Companyn kaltaiseen sodankäyntiin. Kahdessa viimeisimmässä pelimuodossa on ajoneuvoja, panssarivaunuja ja helikoptereita, suursodassa jopa suihkuhävittäjiä.

Erikoisimmaksi ominaisuudeksi mainittakoon se, että aseet vuokrataan pelinsisäisellä rahalla joko viikoksi tai kuukaudeksi. Aseiden äänet, sekä ulkonäkö ovat kohdallaan, toisin kuin teho… Useimmiten rynnäkkökivääristäkin saa tyhjentää suurimman osan lippaasta, ennen kuin tuloksia on havaittavissa.

Tämä tekeekin pikkurähinöinnistä pelin huonoimman puolen, sillä se on lähes pelkkää ammuskelua. Suuremman luokan sotimiset ovatkin sitten ajoneuvojen takia paljon parempia.


Usein eräässä suurimman sotaluokan kentässä, tilan paljouden ja lentohärveleiden runsauden takia kaikki haluavat vain lennellä ympäri kenttää, välittämättä sotimisesta pätkääkään. Eihän sodan tarvitse aina olla vakavaa, eihän?

Valitettavasti peliä ei ole tehty Vista-ystävälliseksi… Jokaista pelikertaa varten pitää asentaa koko peli uudestaan… XP-ihmiset toisaalta rentoutua nojatuolissa pelaillen, sillä välin kun toiset epätoivoisesti etsivät Internetistä korjaustiedostoja…

Pienistä kömmähdyksistään huolimatta War Rock on ilmaisuudellaan mainio peli, ja suositeltava valinta kaikille Windows XP:tä käyttäville.

Iso A suosittelee!


http://www.warrock.net/index.php

http://warrockfinlandia.freehostia.com/



PELATTAVUUS: 7/10
+ ajoneuvot pelastavat kokonaisuuden
– aseiden tehot epärealistisia

JUONI: 6/10
+ nettisivustolla jonkinmoinen juoni kirjoitettuna

GRAFIIKKA: 8/10
+ ei mitään erityisen hyvää, eikä huonoa

PELIN IDEA: 4/10
– moneskos sotapeli tämä olikaan?
+ suuren luokan sota

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ aseiden ja ajoneuvojen paljous
– Vista-ongelmat