perjantai 26. syyskuuta 2008

Star Wars: The Force Unleashed



Tähtien Sota -rintamalla on ollut pitkään hiljaista. Nyt LucasArts yrittää elvyttää saagaa paikkaamalla episodien III ja IV välisen aukon.

Peli alkaa johdannolla tarinan tapahtumiin. Darth Vader avustaa wookieiden (parimetristen Chewbaccan lajitovereiden) kotiplaneetan Kashyyykin valloitusta. Samalla hän löytää pojan, joka on erittäin vahva Voimassa, ja kouluttaa tästä salaisen oppipoikansa.

Kashyyyk-kentän tarkoitus on vain esitellä pelin paljon puhuttuja Havok-, Euphoria- ja Digital Molecular Matter -pelimoottoreita. Havok hoitaa perusfysiikan, Euphoria biodynaamisen tekoälyn ja DMM paikkojen näyttävän tuhoutumisen.

DMM on kolmesta edellä mainitusta ehkä eniten esillä, sillä kentissä usein ainoa keino päästä eteenpäin on runnoa massiivinen metalliovi auki Voimalla. Yleisavaimena toimivat myös mm. kymmenien tonnien painoiset kivenjärkäleet…

Kashyykin jälkeen palataan ”nykyhetkeen”, jolloin oppipoika saa ensimmäisen todellisen tehtävänsä. Vader laskee harteillesi kaikkien elossa olevien jedien eliminoimisen. Ja koska olet Vaderin salainen oppipoika, eikä edes Keisari tiedä sinusta, et saa jättää silminnäkijöitä.
Voimaan on panostettu hyvin paljon, ja sitä käytetään aina ovien avaamisesta vihulaisten viskomiseen ja muuhun käsittelyyn, sekä pienten pulmien ratkomiseen.

Tarina on selvästi TFU:n parhaita puolia, ja sitä on työstetty itsensä Lucasin kanssa. Selvitetyiksi tulevat mm. Kapinaliiton syntymä ja sen logon alkuperä. Juoni on kauttaaltaan erinomainen, eikä pelaamista halua keskeyttää, koska haluaa tietää kuinka juoni etenee.

Mutta ei mitään niin hyvää, ettei jotain huonoakin… Oppipojan elämää hankaloittavat ja muutenkin muuntelevat lukuisat bugit. Aika ajoin kokonaisia rakennuksia saattaa muuttua näkymättömiksi, ja viholliset sekä massiiviset kivet kimpoilevat seinistä minne sattuu…

Koska Euphoria mahdollisti hahmojen aidohkon kaatuilun, on tätä käytetty hyväksi ,ja laskettu Imperiumin iskujoukkojen tasapainostandardeja. Sotilaat kaatuilevat pelkästä heikosta töytäisystä baarijakkaralla. Aika ajoin on myös keisarillinen lattiankiillottaja ollut yli-innokas, sillä höykytetyt viholliset tuntuvat liukuvan lattioilla loputtomiin.

Ja jopa toiseksi helpoimmalla vaikeusasteella on turhautumiskäyrä huikea. Usein käy niin, että lähes kuolematon ihmerobotti ampuu oppipoikaparkaa raketilla, jota seuraa kaksi tai useampi tarkkuuskiväärin osumaa, sekä AT-ST -talsijan tappava mahtitömäytys…

Hyvänä puolena on kaiken kerättävän pikkukivan määrä. Kentistä löytyy asusteita, valomiekan väri- sekä voimakristalleja, ja ”Voimapalloja” joilla voi parantaa ja kehittää Voimavoimiaan.

Mukavana lisänä on vaikeampien vastustajien teilaamista helpottavat ja nopeuttavat lopetusliikeminipelit, jotka ovat periaatteessa välianimaatioita, joissa pitää painaa oikeita painikkeita oikeaan aikaan. Yhdessä AT-ST:n tuhoamisliikkeessä oppipoika pujahtaa talsijan alle, ja hyppää ylös sivaltaen ohjaamon halki. Hienona yksityiskohtana ohjaamossa olevat kaksi sotilasta tippuvat samalla kyydistä.

SWTFU:n ympärillä pyörineen hypen takia en ole uskaltanut odottaa peliltä kovin paljoa, mutta Voima Vapautettuna Talutushihnasta on ylittänyt odotukseni reippaasti, ainoana ongelmanaan lukuisat bugit.

Iso A suosittelee!

PELATTAVUUS: 7/10
+ kontrollit kohdallaan
– bugit

JUONI: 10/10
+ osa virallista Star Wars -kaanonia
+ Lucasin kanssa kehitetty

GRAFIIKKA: 9/10
+ materiaalit kuten Vaderin kypärä mallinnettu erittäin aidosti
+ välivideoiden räjähdykset erittäin hienoja
– …pelimoottorin räjähdykset niin sun näin

PELIN IDEA: 9/10
– jedeilyjä on ennenkin nähty
+ pelimoottorit

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ paljon pikkukivaa
– paljon pikkuvikaa
– lyhyehkö tarina

torstai 18. syyskuuta 2008

Pro-Pilkki 2





Kotimaiset pelit ovat nykyään harvinaista herkkua, mutta tässä olisi yksi, ja vieläpä ilmainen.

Pro-Pilkki 2 on uutuudestaan huolimatta grafiikkapuolella heikko esitys, mutta eiväthän grafiikat peliä vielä tee. Idea on melko uniikki; vaikka kalastuspelejä on nähty jo melkoinen määrä, ovat pilkkipelit paljon harvemmassa.

Lataaminen sujuu ongelmitta, eikä aikaakaan kulu paljoa. Lyhyen asennusprosessin jälkeen on aika suunnata järvenselälle kairaamaan…

Pelimuotoja on useita, yksinpelinä harjoittelu, yksi kilpailu ja lyhyt turnaus. Valikossa näkyvät myös kampanja, arcade, pikakilpailu ja joukkuekilpailu, mutta ne eivät ole pelin kehitysvaiheen takia valittavissa…

Melko kokemattomana pilkkijänä suuntasin harjoituksen merkeissä Särkijärvelle. Valittavissa on 17 järveä, joista jotkut ovat fiktiivisiä, tai joltain osin muuteltuja. Peli on eräänlainen naksustrategia, sillä pilkkijää ohjaillaan ruudulla klikkailemalla.

Hetken ympäriinsä talsimisen jälkeen valitsin ”optimaalisen pilkkipaikan” ja kairasin jäähän reiän. Järvellä on myös muiden jättämiä reikiä, joita voi itsekin käyttää. Istahdettuani avantoni viereen, tutustuin tavaravalikoimiin. Pelin keskeneräisyydestä johtuen vapa-, siima-, pilkki- ja matovalikoimat ovat suppeahkot.

Hauskana pikku ominaisuutena voin säätää kuinka pitkälle koukkuun asetan matoni. Lasken pilkkini veteen, ja nostelen sitä hiirelläni. Jonkin ajan kuluttua huomaan vavan kärjen nykivän! Nostan pilkkini innoissani vedestä, ja huomaan pyydystäneeni lähes 50 grammaa painavan ahvenen!

Asetan koukkuun uuden madon, ja jatkan pilkkimistä vielä jonkin aikaa ja saan useita pieniä sorvia, särkiä ja muita vastaavia.

Pro-Pilkki 2 on pohjimmiltaan hauska ja uniikki peli, jonka ainoa huono puoli on grafiikan taso.

Iso A suosittelee!



http://www.kalassa.net/propilkki2/index.php


PELATTAVUUS: 10/10
+ suomenkielinen
+ helppokäyttöinen

JUONI: 5/10
– ei juonta…
+ …mutta eihän pilkkipeli mitään juonta tarvitse

GRAFIIKKA: 4/10
– melko heikko esitys

PELIN IDEA: 10/10
+ pilkkipelin idea ei ainakaan ole loppuun käytetty

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 5/10
+ järviä paljon…
– …välineistöä vähän

keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Verkkopelejä ja triviaa


Oikealta sivupaneelista löydät Pelitrivian lisäksi nyt myös linkit uusimpiin Verkkopeleihin. Verkkopelisivuilta löydät myös jatkuvasti päivittyvät englanninkieliset peliuutiset.


Addiktoivia pelihetkiä!

torstai 11. syyskuuta 2008

Spore



Eikö sitä ihminen koskaan opi?! En siis tarkoita itseäni, vaan EA:n pelien kehitystiimejä. Noin viikko sitten, julkaisupäivänä, ostin Sporen ja odotin innolla, että pääsisin pelaamaan. Laitoin pelilevyn levyasemaan, ja odottelin automaattikäynnistystä…

Odottelin, odottelin vielä hetken, ja siinä kolmen minuutin kohdalla, päätin katsoa ohjekirjasta neuvoa. Siinä sanottiin, että ”Jos olet jo asentanut Spore-otuseditorin, sinun täytyy poistaa se ennen kuin asennat Spore-pelin täyden version.”

Hmm… Tämäpä kätevää. Kun olin poistanut otuseditorin, käynnistin asennuksen. Kuten lähes kaikki EA:n pelit nykyään, Sporekin on käännetty myös suomeksi. Kielen valinnan ja muiden alkusäätöjen jälkeen itse asennus alkoi.

Sitten ruutuun ilmestyi virheilmoitus. Sen mukaan erästä support-tiedostoa ei voitu lukea. Painoin Yritä uudelleen -painiketta, mutta virheilmoitus toistui. Sitten painoin Ohita-painiketta. Ruutuun ilmestyi uusi virheilmoitus samasta aihepiiristä. Painoin Ohita -painiketta uudelleen. Taas uusivirhe ilmoitus, Ohita. Virheilmoitus, Ohita. Tämä toistui noin 30 kertaa.

Noin puolen tunnin päästä aloituksesta, peli oli vihdoin asentunut. Peli käynnistyi, ja päävalikko avautui hienon kamera-ajon jälkeen. Eteen hyppäsi kuitenkin ikkuna, jossa piti kirjautua EA-tililleen. Pelin takakannessakin lukee, että Internet-yhteys on välttämätön peliä pelatakseen. Kirjoittelin salasanani ja käyttäjätunnukseni, painoin Kirjaudu sisään -painiketta, ja odottelin. Sitten sain, yllätys yllätys, virheilmoituksen.

Spore-palvelimiin ei saatu yhteyttä. Tarkistin Internet-yhteyteni ja salasanani, sekä käyttäjätunnukseni. Lopulta tulin siihen tulokseen, että EA oli onnistunut kaatamaan pelaamiselle välttämättömät serverit julkaisupäivänä. Kettuuntuneena kuluttajana soitin EA:n palvelunumeroon. Suomen kielen valinnan jälkeen sain, varmaan jo arvaattekin, virheilmoituksen, ja vielä englanniksi! Ja näinhän se puhelu katkesi…

Tarkistin löytyisikö ohjekirjasta neuvoja. Ohjekirjan mukaan ongelmatilanteessa apu löytyy Spore.com -sivustolta. Siispä suuntasin sinne, vain löytääkseni (virhe)ilmoituksen joka ilmoitti seuraavaa. (Katso kuva.)

Siiskö ihan oikeasti tekevät suunniteltuja huoltotoimenpiteitä julkaisupäivänä support-sivuille?!!! Se jättää jo sanattomaksi…
Olin odottanut Sporea jo hyvin kauan, ja nyt, se ei toimi… :-( Siirryin pelaamaan kestosuosikkiani Call of Duty 4:ää…

Siis eikö EA-ihminen koskaan opi?! Ei taida CoD jäädä hyllyyn pölyyntymään jatkossakaan, sillä historia tuntuu toistavan itseään.

Viittaan vain aiempiin asennusongelmiin peleissä Sims 2, Sims 2 Kauppa auki, Sims 2 Lemmikit, The Lord of the Rings The Battle for Middle-Earth, The Lord of the Rings The Battle for Middle-Earth II ja The Lord of the Rings The Battle for Middle-Earth II The Rise of the Witch-King (viimeksi mainitulla sattuu muuten olemaan maailman pisin englanninkielinen pelin nimi). Jokainen edellä mainittu peli on EA-peli…

Jättää taas sanattomaksi…

Muutaman tunnin kuluttua päätin antaa Sporelle toisen mahdollisuuden. Kirjoitin taas salasanani ja käyttäjätunnukseni. Sitten, ihme tapahtui. Se toimii!!!

Eteeni avautui galaksi, joka toimitti päävalikon virkaa. Siinä oli yhdeksän tähtijärjestelmää, toisin sanottuna yhdeksän tallennuspaikkaa. Valitsin mieluiseni planeetan ja klikkasin sitä. Sitten pääsin valitsemaan yhden pelin viidestä tasosta. Tai oikeastaan en, sillä viimeiset neljä avautuvat vasta kun olen päässyt niihin. Valitsin siis solutason. Sitten päätin otuksen ruokavalion, lihan-, tai kasvissyöjä, planeetan nimen, ja otukseni nimen.

Jos ei halua päättää nimiä itse voi tietysti painaa Arvo nimi -painiketta… Alkuvideon jälkeen saan lyhyen tutoriaalin solutasosta. Tutoriaali jatkuu pelin edetessä. Kettuuntuneena asennusongelmiin päätin luoda lajin, jonka elämäntehtävä on hävittää kaikki muut lajit kotiplaneettansa pinnalta. Soluotuksella kruisailu on ylhäältä kuvattua, ja liikkua voi niin hiirellä kuin nuolinäppäimilläkin. Pelin alkuvaiheilla eteenpäin pääsee keräämällä DNA:ta. Tämä tapahtuu metsästämällä muita lajeja. Popsittuani pienempiäni ja välteltyäni isompiani saan DNA:ta ja kasvan asteen isommaksi.

Vielä hetki sitten jättimäisiltä vaikuttaneet otukset ovatkin nyt rinnallani pikkuruisia. Metsästetyiltä otuksilta saa DNA:n lisäksi uusia osia editoriin, joten päätin lisätä otukseeni vähän uusia osia.

Sporen editoreita on hehkutettu paljon jo ennen julkaisua. Ja syystäkin. Osien lisääminen hoituu pelkällä osasen valikosta vetämisellä ja otuksen kohdalle viemisellä. Samalla voi itse täysin määritellä mihin kunkin osan haluaa.

Pitkän ja menestyksekkään metsästyskauden jälkeen otukseni aivot kasvavat, ja se on valmis siirtymään maalle. Tätä varten otukselleen pitää lisätä jalat. Nyt editori on jo kolmiulotteinen, ja osien sijoittelumahdollisuudet kolminkertaistuvat. Lisäksi voit valita otuksen värityksen.
Nyt edessäni avautuu kuin uusi maailma, joka on täynnä muita eläinlajeja…

Tässä käy ilmi yksi Sporen parhaista ominaisuuksista, Internet-yhteisö. Toisin sanottuna minun otuksiani on Sinun pelissäsi, ja Sinun otuksiasi on minun pelissäni.

Otuspelissä edetään, joko ystävystymällä muiden lajien kanssa, tai metsästämällä ne sukupuuttoon. Aina silloin tällöin, otuksen aivot kasvavat, ja voit lisätä uuden otuksen laumaasi. Kun aivot kasvavat tarpeeksi, otus tulee tietoiseksi itsestään, ja eeppisen videopätkän jälkeen lajisi perustaa heimon.

Heimopelissä peli muuttuu pienimuotoiseksi naksustrategiaksi, jossa pääset rakentelemaan heimollesi rakennuksia, josta otukset saavat työkaluja, aseita ja soittimia. Työkalujen ja aseiden merkitys on itsestään selvä, mutta soittimillakin on oma roolinsa. Niiden avulla nimittäin ystävystytään muiden heimojen kanssa.

Eteenpäin pääseekin vasta, kun on joko ystävystynyt kaikkien heimojen kanssa tai raivannut ne tieltään.

Sitten edessä on sivilisaatiopeli. Tässä vaiheessa Sinun tulee suunnitella (tai valita jonkun jo valmiiksi tekemä) kaupungintalo. Rakennuseditorikin on yhtä helppokäyttöinen ja rajattomasti vaihtoehtoja tarjoava, kuin kaikki muutkin pelin editoreista.

Jokaisen tason jälkeen peli näyttää lajisi historian kyseisen tason ajalta, ja pelityylisi (aggressiivinen, ystävällinen yms.) perusteella määrittää seuraavan tason lähtökohdat. Esim. oman terminaattorilajini historia oli melko sodantäyteinen, joten tulokset olivat vastaavia.
Sivilisaatiotason alkuvideossa heimosi kansalaiset keksivät kansakuntasi ”perustuslain”, ja hurraavat kyseisille asioille puhekuplissaan. Minun sivilisaationi peruspilarit olivat kaupungintalo, ydinaseet ja panssarivaunut (kröhöm, en kommentoi…). Sitten erään otuksen puhekuplaan tuli pulla! Tämä ehdotus ei mennyt ”senaatissani” läpi, vaan aiheutti suurta hämmennystä…

Perustuslaki määrittelee myös millä tavalla etenet sivilisaatiotasolla ja valloita muita kaupunkeja. Tällä tasolla lajisi edustajat ovat jakautuneen useaan eri ryhmittymään, ja Sinun tehtäväsi on yhdistää kansasi.

Tässä vaiheessa tarvitset jo rahaa, mitä saa keräämällä rohtokaasua planeetan pinnalta. Tällä rahalla ostetaan maa-, vesi- ja ilma-ajoneuvoja, sekä kaupunkien tuottavuutta lisääviä tehtaita, asuintaloja ja viihderakennuksia (näillekin kaikille on omat editorinsa).

Nyt voi myös kommunikoida muiden kaupunkien kanssa Civilization-pelisarjasta tutulla tavalla. Voit siis joko kehua naapuriasi, tai ilmoittaa heidän esi-isiensä olleen limaisia avaruusetanoita…
Valloitettua koko kotiplaneettasi oman lippusi alle, lajisi kehittää avaruusaluksen. Taas uuden editorin jälkeen Sinusta tehdään avaruusaluksesi kapteeni, ja lajisi avaruusohjelman pää.
Pelin mittakaava kasvaa jokaisen tason jälkeen, mutta avaruustason kohdalla mittakaava räjähtää aivan jättimäiseksi!

Tutkiessasi avaruutta laajennat valtakuntaasi, tutkit galaksia ja tapaat uusia lajeja, käyt heidän kanssaan kauppaa ja saat heiltä tehtäviä. Tehtävissä on kuitenkin yksi suuri ongelma. Sinun käsketään menemään esim. planeetalle Trulia tähtijärjestelmässä Etrapotim. Sitten sitä lentää kauemmas planeetasta, vain huomatakseen kauhuissaan; tähtijärjestelmiä on noin miljoona. Ei kun vain kursoria jokaisen tähtijärjestelmän kohdalle, ja sitä oikeaa etsimään. TähtiGoogleahan tässä tarvitsisi…

Pohjimmiltaan Spore ei lopu koskaan. Otusvaihtoehtoja on niin maan paljon ja galaksissa on lukemattomia planeettoja, joita tutkia ja maankaltaistaa. Maankaltaistaminen Sporessa on planeetan ilmakehän muuttamista mm. pumppaamalla hiilidioksidia ilmakehään, luomaan kasvihuoneilmiön. Sitten vain sädetetään lastiruuman muilta planeetoilta kerätyt kasvit ja otukset pinnalle luomaan ekosysteemi.

Katso myös lisäosa Ihkut ja Iljetykset!

Spore on niiiiin laaja-alainen peli, että siitä ei pelaaminen lopu… Jos kuitenkin onnistut täyttämään universumin siirtokunnillasi, niin pistäpä vaikka kommenttia tulemaan, ja kerro urotyöstäsi!

Iso A suosittelee!



http://www.spore.com/

http://eu.spore.com/home.cfm?lang=fi


PELATTAVUUS: 10/10
+ editorien helppokäyttöisyys
+ huumoria
+ käännetty suomeksi…
+ …ja vieläpä erittäin hyvin
– asennusongelmat vaivaavat…
+ …mutta peli on niin hyvä, ettei niitä enää parin päivän päästä muistakaan

JUONI: 6/10
– tietyllä tavalla aina samanlainen…
+ …mutta taas omalla tavallaan aina erilainen

GRAFIIKKA: 8/10
+ keskivertoa paremmat grafiikat
+ sääefektit
+ vielä syntymässä olevat tähdet ovat kunnioitusta herättävä näky

PELIN IDEA: 10/10
+ Internet-yhteisö
+ editorit
+ koko idea maanmainio

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 11/10
+ Sporessa on enemmän pelattavaa, kuin sanoin voi kuvailla

maanantai 8. syyskuuta 2008

Toinenkin kysely on päättynyt!


Peliarvostelun puolitieteellinen kysely pelien tärkeimmän osa-alueen löytämiseksi on päättynyt!

Tulokset olivat seuraavanlaisia:


1. Pelattavuus - 27 ääntä, 30 %

2. Idea - 17 ääntä, 19 %

3. Juoni - 15 ääntä, 16 %

4. Käyttöikä - 12 ääntä, 13 %

5. Grafiikat - 9 ääntä 10 %

6. Tekoälyn taso - 8 ääntä, 8 %

7. Äänet - 1 ääni, 1 %

Ääniä annettiin yhteensä 89.

Kysely on nähtävillä oikealla sivupaneelissa vielä jonkin aikaa.

Kiitos äänestämisestä!