torstai 31. heinäkuuta 2008

America’s Army v. 2.8.3


America’s Army on Yhdysvaltain puolustusministeriön teettämä ilmainen Internetistä ladattava sotapeli. Pelin ”taka-ajatus” on saada pelaajia liittymään armeijaan ja nostaa armeijan suosiota. Tätä varten pelissä toistellaan sanoja kunnia, velvollisuus ja muita armeijakliseitä. Pelkkää propagandaa siis…

AA:n Internet-sivuilta on monen monta linkkiä eri paikkoihin, mistä pelin voi ladata. Valitsin yhden, ja päädyin perinteiselle mainostensekaiselle jenkkipelisivustolle. Kuin ihmeen kaupalla onnistuin löytämään latausosion. Käynnistettyäni latauksen ja merkattuani sen tilapäiskansioksi huomasin arvioidun latausajan: 10 tuntia…

No, kahden gigatavun tiedostolta sen ymmärtää. Latauksen viimein päätyttyä aloitin asennuksen. Jonkin ajan kuluttua asennusohjelma ilmoittaa, ettei minulla ole tarvittavia oikeuksia, ja pysäyttää asennuksen. Hetken hämmästelyn jälkeen päätin aloittaa asennuksen uudestaan.

Sitten muistan asettaneeni sen tilapäiskansioksi. Asennuksen sulkeuduttua se on tuhonnut itsensä kuin salaisen agentin ohjelappunen konsanaan. Syvän epätoivon jälkeen menen AA:n sivuille ja valitsen erään toisen linkin. Tällä kertaa asetan tiedoston pysyväksi kansioksi, jotten menisi samaan lankaan kahdesti. Taas kymmenen tuntia latausta… Asennuksen keskeyttää taas ilmoitus oikeuksien puuttumisesta. Sitten teen Google-haun. Ratkaisu on suorittaa komentorivi järjestelmänvalvojana ja käynnistää asennus sen kautta…

Halleluja! Se toimii!!! Noin 24:n tunnin söheltämisen jälkeen pääsen vihdoin pelaamaan…

Pelaamista varten pitää rekisteröityä AA:n nettisivuille, jonka jälkeen saa pelitilinsä salasanan sähköpostiinsa.

Pelissä on kaksi pääosa-aluetta: yksinpelattava ”boot camp”-harjoitusosio ja Internet-moninpelattava sotimisosio.

Itse halusin ensin tutustua peliin, joten aloitin koulutusosiosta. Ensimmäisenä ovat vuorossa M16A2-harjoitusammunnat. Ohjeistuksen jälkeen opetellaan aseen perustoiminnot: lataaminen, jumiutumisen poisto, tuen käyttäminen jne. Harjoitusammuntoja seurasi ammuntakoe, joka täytyi läpäistä jatkaakseen.

Seuraavaksi päästiin esteradalle ryömimään mudassa, kiipeilemään köysissä ja muutenkin roikkumaan verkoissa. Ystävällinen kouluttajakin muisti huomauttaa, ettei sinulla ei ole lupaa pudota…

Ja jotteivät pelaajat kyllästyisi armeijaan, oli vuorossa taas ammuntaa. Esittelyssä olivat M9-pistooli (sotilasversio italialaisesta Beretta 92FS:stä), M249-konekivääri (amerikkalaisversio belgialaisesta FN Minimistä) ja (ruotsalainen) AT4-sinko. Muitakin aseita, kuten M141-bunkkerinposauttajaa ja M203-kiväärikranaatinheitintä päästään kokeilemaan.

Peruskoulutuksen loppukokeena on talo, jossa esiin tupsahtelee puisia kuvia vihollisista, siviileistä ja jenkkisotilaista. Ideana on ampua aikarajan puitteissa vihollistauluja, ja vältellä omien ja siviilien ampumista.

Peruskoulutuksen jälkeen avautuu viisi muuta harjoitusosiota: laskuvarjojääkäri-, lääkintämies- ja tarkka-ampujakoulu, erikoisjoukot ja sekalainen osio, jossa opetellaan ajamaan Humveellä ja käyttämään sen aseistuksia, sekä ampumaan FGM-148 Javelin -panssarintorjuntaohjuksia.

Parin päivän harjoittelun jälkeen päätin lähteä Ira… siis täysin fiktiiviseen arabivaltioon, joka vain sattuu olemaan Lähi-idässä… Kaikki kentät eivät kuitenkaan sijoitu Lähi-itään, muutamakin on esimerkiksi Venä… ymmärsitte varmaan…

Kuten useimmissa nettisotapeleissä, AA:ssakin on useita servereitä, joista valita. Joten valitsin serverin, ja odottelin sen latautumista. Latauksen jälkeen ruutuun ilmestyy taistelukenttä jossa sotilaat juoksentelevat ympäriinsä lyijysateessa. Odotin jo innolla, että pääsisin mukaan, ja ihmettelin mikä siinä kestää? Sitten huomasin ruudulla ilmoituksen, joka meni suurin piirtein näin: Punkbuster is authenticating/updating your Punkbuster software. This can take up to 2 to 4 minutes.

No, mikäs siinä? Odotellaan hetki. Ruudun yläreunassa ilmoitetaan Punkbusterin edistyminen. 3%, 6% ja niin edelleen aina 97%:n saakka. Sitten tulee ilmoitus: Requesting PBCL download from server. Jaahas. No tehdäänpä Google-haku. AA:n omilta keskustelupalstoilta löytyy vastaus. Pitäisi vain antaa sen ladata viisi kertaa ja sillä siisti. Kokeillaanpa. Seitsemännelläkään kerralla mitään ei tapahdu. Google-haku. Keskustelupalstat kertovat, että syynä on palomuuri, tai joku muu virustorjuntaohjelma, joka estää PnkbstrA.exe:n ja PnkbstraB.exe:n toiminnan.

Kansioselailun jälkeen on todettava, ettei koneellani ole niistä kumpaakaan. Google-haku. Sitten keskustelupalstoilla sanottiin että pitää ladata asennusohjelma Punkbusterin omilta sivuilta. Sitten kokeilin onnistuuko pelaaminen nyt. Jippii!!!

Komento takaisin. Heti peliin päästyäni saan ilmoituksen, joka ilmoittaa Punkbusterin potkaisseen minut pois määrittelemättömästä syystä (vaikka määritteleekin sen samassa ilmoituksessa). Lyhyestä virsi kaunis. Tähän pitäisi vielä kirjoittaa puolitoista tuntia verta, hikeä ja kyyneliä.

Viimein peli toimi kunnolla ja pääsin sotimaan. Pelaajamäärät ovat melko korkeita. Suurin, mitä näin oli 13 vastaan 13, eli 26. Se on kaksi enemmän kuin Battlefield: Bad Companyssä ja kahdeksan enemmän kuin Call of Duty 4:ssä. Grafiikka on Counter-Strike : Sourcen veroista, samoin kuin äänet. Ilmaisuudellaan ja monipuolisuudellaan America’s Army juoksuttaa edellä mainitut kasarmia ympäri, vaikka grafiikat eivät olekaan aivan tätä päivää.

Pelin erikoisuuksista voisi mainita esimerkiksi sen, että jokainen pelaaja näkee itsensä ja kaverinsa amerikkalaisina, ja viholliset arabeina. Vastapuolellakin asia on siis näin! Jokainen näkee myös aseensa jenkkiaseina, ja vihollisen aseet venäläisinä. Eli siis minulla oleva M16 on viholliselle AK-47...

Pelistä löytyy myös virtuaalinen värväyskeskus (ole tarkkana mihinkä laitat nimesi) jossa pääsee tutustumaan rekrytointipropagandaan, sekä tehtäväeditori, jolla (asiansa osaava) voi tehdä omia kenttiä. Oman peliserverinsäkin pääsee laittamaan pystyyn, kunhan on ensin lukenut 65-sivuisen manuaalin asiasta.

America’s Armyn paras ja huonoin puoli on sen ilmaisuus. Ilmaisuuden mukana kun seuraa joukko edellä kuvattuja kauhuja pitkistä latauksista könkköisiin asennuksiin. Kaiken kaikkiaan hyvin monipuolinen ja mielenkiintoinen peli.

Iso A suosittelee varauksin!

http://www.americasarmy.com/

http://manual.americasarmy.com/index.php/Main_Page





PELATTAVUUS: 5/10
+ harjoittelujakso
+ monipuolisuus
+ hyvä ohjekirja ja keskustelupalsta
– latausaika ja asennusongelmat

JUONI: 7/10
+ Yhdysvaltain armeija tuo uskottavuutta
+ harjoittelujakso
– yksinpelitehtävien puute

GRAFIIKKA: 7/10
+ hyvät grafiikat…
– …eivät tosin pärjää parhaille kilpailijoille

PELIN IDEA: 10/10
+ armeijan rekry/propagandapeli

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ Internet-moninpeli
+ tehtäväeditori

tiistai 22. heinäkuuta 2008

Lego Star Wars: The Video Game


Lego Star Wars: The Video Game on LucasArtsin ja Traveller’s Talesin kehittämä videopeli, jossa seikkaillaan episodien I, II ja III maailmoissa Lego-hahmoilla.

LSW:TVG:ssä on monia hauskoja ominaisuuksia. Esimerkkinä mainittakoon se, että kenttävalikko on osa peliä, eikä yleisen kaavan mukaan tekstipohjainen. Kenttävalikkona toimiva Dexter Jetsetterin kuppila on myös kauppa, josta voi ostaa kentistä löytyvillä pikkupalikoilla uusia hahmoja ja erilaisia ekstroja. Eräskin niistä muuttaa kaikki valomiekat harjoiksi! On huvittavaa katsella, kun Kenraali Grievous heiluu ympäriinsä neljän harjan kanssa…

Kuppilan ulkopuolella on ”parkkipaikkoja”, joille ilmestyy elokuvista tuttuja ajoneuvoja, kun pelaaja löytää Minikit-kanistereita kentistä. Parkkipaikkojen ympärillä kävelee myös muita Lego-hahmoja sitä mukaa, kun pelaaja niitä ostaa. Pihalla on myös meneillään sota hyvien ja pahojen hahmojen välillä…

Kuppilassa on kolme ovea, yksi kullekin episodille, ja yksi bonusovi. Kunkin oven takana on huone, jossa on kuusi uutta ovea, jotka johtavat kenttiin. Kentän alussa ilmestyy ruutuun kuuluisa keltainen introteksti, joka selittää missä mennään. Sitä seuraa hyvin tehty animaatio. Ja koska muoviset leluhahmot eivät osaa puhua, pelin hahmotkin selittävät asiansa elehtimällä ja mumisemalla.

Kentät ovat pitkälti taistelupohjaisia, mutta myös ongelmanratkaisua esiintyy. Joka nurkan takaa tuntuu löytyvän taisteludroideja, jotka valosapelisankarimme pistää leikiten halki, poikki ja pinoon. Elokuvista tutuissa kohdissa vastaan tulee pomotaisteluita, jotka kulkevat kaikki samaa kaavaa pitkin. Muutaman osuman jälkeen pomo pakenee ja käskee kätyrinsä kimppuusi. Sitten jatketaan tappelua, ja otetaan käpälämäkitaktiikka käyttöön. Tätä jatketaan, kunnes pomon kuntomittari näyttää tyhjää.

Pelissä on myös kolme ajoneuvokenttää: Anakinin Podracing -kilpa-ajo episodi I:stä, Geonosiksen taistelu II:stä, ja Coruscantin avaruustaistelu III:stä. Ne ovat kaikki omalla tavallansa hauskoja, mutta rajoitettuja.

Lego-yhtiön moraalien mukaisesti pelissä ei voi kuolla. Tai periaatteessa voi, sillä liiallisten osumien jälkeen Lego-ukkeli menee palasiksi ja lysähtää maahan, mutta herää taas henkiin muutamassa sekunnissa.

Iso A suosittelee!

http://www.legostarwarsthevideogame.com/


PELATTAVUUS: 10/10
+ legomaisen helpot kontrollit
+ dialogin puuttuminen pienentää kielimuuria…
– …mutta pelissä on silti paljon englanninkielistä tekstiä

JUONI: 5/10
– juoni Star Warsista
+ juoni Star Warsista!!!

GRAFIIKKA: 7/10
+ parasta mitä PS2:lta voi toivoa
– ei vastaa nykypäivän vaatimuksia

PELIN IDEA: 10/10
+ Tähtien sotaa tanskalaisilla muoviukoilla!

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 10/10
+ paljon kerättävää kentissä
+ avautuva Free Play -pelimuoto, jossa pääsee pelaamaan kaikilla hahmoilla

tiistai 15. heinäkuuta 2008

Wii Fit





Wii Fit on Nintendon kehittämä kuntoilupeli, joka rakentuu langattoman Wii Balance Boardin ympärille. Wii Fit on täysin omassa kategoriassaan, se on peli ja samalla kuntoilulaite. Muilla konsoleilla (tai edes samalla) ei ole vastaavia näkynyt, joten vertailu on lähes turhaa. Wii Fitin lähimpiä sukulaisia ovat tanssipelit, mutta niiden idea on ehkä enemmän tanssissa kuin kuntoilussa.


Kokonaisuus on laaja, ja keskityn nyt aluksi perusominaisuuksiin, ja ensivaikutelmaan. Myöhemmin kirjoitan varsinaisista käyttökokemuksista.


Osa I: Ensituntuma


Yli sadan euron hinta pistää haukkomaan henkeä jo kassalla, mutta varsinainen kuntoilu alkaa vasta kotona. Aivan aluksi Balance Board pitää synkronoida Wiin kanssa. Sitten valitaan Mii-hahmo edustamaan itseäsi Wii Fitin valikoissa ja harjoitteissa.


Tämän jälkeen on vuorossa ensimmäinen Kuntotesti. Sitä varten tarvitsee asettaa oma pituus ja syntymäpäivä. Testissä mitataan paino, tasapainon keskipiste ja ”atleettinen kyky” (tehtävänä on kallistaa vartaloaan vasemmalle ja oikealle, ja pitää painon keskipiste tietyllä tasolla kolme sekuntia).


Seuraavaksi Wii laskee painosi, painoindeksisi ja antaa sinulle Wii Fit -ikäsi. Wii Fit -ikä perustuu oikeaan ikääsi, tasapainotestiesi tuloksiin ja painoindeksiisi.


Ennen kuin vihdoin pääsee harjoittelemaan, pitää asettaa itselle tavoite. Lisäksi voit suojata tietosi salasanalla.


Harjoitusmuotoja on neljä: jooga, lihasharjoitteet, aerobiset harjoitteet ja tasapainopelit. Joogaharjoitteiden tarkoituksena on saavuttaa parempi ryhti ja tasapaino. Lihasharjoitteiden ideana on… Harjoittaa lihaksia… Aerobisen osuuden tarkoituksena on polttaa rasvaa, ja tasapainopeleissä parannetaan tasapainoa.


Aina kun suorittaa harjoitteita, niissä käytetty aika tallentuu Wii-säästöpossuun, johon kerätyn ajan myötä avautuu uusia harjoitteita. Aikaa voi myös kerätä Wii Fitin ulkopuolella suoritetuista aktiviteeteista ns. aktiivisuuslokiin. Eli jos vaikka käyt lenkillä voit ilmoittaa asiasta pelille. Voit siis pitää Wii Fitin avulla kirjaa kaikesta liikunnastasi.


Osa II: Käyttökokemukset


Wii Fit on ulkonäöltään hauskan valkoinen, lähes ylipirteän oloinen. Valinnanvaraa on paljon, ja silti liian vähän. Tasapainopelit ovat hauskoja, mutta niihin kyllästyy turhankin nopeasti.


Vaikka Wii Fit on hauska peli, jos sitä peliksi voi kutsua, niin esimerkiksi lenkillä käynti on paljon hauskempaa kuin paikallaan hyppiminen juoksuliikkeen simuloimiseksi.


"Aikakolikoiden" kerääminen säästöpossuun on mukavaa ja jossain määrin myös addiktoivaa, mutta sitten kun on saanut kaikki pelit ja liikkeet avattua, ei se enää jaksakaan innostaa taas wiifitteilemään.


Jooga ja lihaskuntoharjoitukset toimivat hyvin esimerkkinä liikkeiden oikeasta suorittamisesta, aerobiset harjoitteet jossain määrin kuntoilusta ja tasapainopelit ovat enimmäkseen vain pelejä. Mutta loppujen lopuksi on paljon hyödyllisempää vaikkapa luoda lumet pihalta tai tehdä jotain muuta liikunnallista ulkona.


Wii Fit on vain yksi kuntoilulaite muiden joukossa, motivaatio ratkaisee sen käytön. Vaikkapa neljän seinän sisällä, valtion täysihoidossa ja ilman muuta tekemistä, voisi Fitteily kuulostaa lupaavalta tavalta kuluttaa aikaa.


Sinä ratkaiset, kuinka paljon kuntoiluvälineesi pölyttyy.










PELATTAVUUS: 8/10
– Balance Boardilla tasapainottelu on aluksi vaikeaa…
+ …mutta hetken harjoittelulla sen oppii

KÄYTETTÄVYYS: 10/10
+ Balance Board sopivan kokoinen
+ helppokäyttöinen

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 7/10
+ yli 40 harjoitusohjelmaa
– joista suurin osa vain pelejä

MUOTOILU: 6/10
+ ei mitään erityisen huonoa…
– …muttei erityisen hyvääkään
+ Wiin Walkeus on wirkistäwää PS3:n synkkään mustaan verrattuna

HYÖDYLLISYYS: 8/10
+ aktiivisuusloki mahdollistaa kaiken liikunnan seuraamisen
– harjoitteet voisivat olla hyödyllisempiäkin
+ peli antaa hyviä neuvoja
+ tasapainopeleissä tulee liikuttua huomaamatta...
– ...mutta vain häviävän vähän


HAUSKUUS: 9/10
+ tasapainopelit ovat hauskoja

maanantai 7. heinäkuuta 2008

UEFA EURO 2008


UEFA EURO 2008 on nimensä mukaan tämänvuotisten Itävalta-Sveitsi- jalkapallon EM-kisojen virallinen peli. Tämä peli, kuten kaikki muutkin UEFA-jalkapallopelit, on EA:n tuotos. EA:n lisenssi takaa pelaajien oikeiden nimien käytön; se on harvinaista herkkua EA:n kilpailijan Konamin Pro Evolution Soccer-pelisarjassa.

Pelatessani ensimmäistä kertaa tätä peliä, hämmästyin grafiikan tasosta, ja pelaajien liikkeiden sulavuudesta. Kahden vuoden takaisten Saksan MM-kisojen lisenssipelin grafiikka oli jo hienoa, tosin HD-aikakaudella se on alkanut menettää hohtoaan. Pelaajien liikkeetkin olivat näyttäviä, mutta käännökset näyttivät kulmikkailta. Edistystä on siis tapahtunut huomattavasti.

Selostukset ovat parantuneet selvästi edellisestä osasta. EA:n huippujuontajat Clive Tyldesley ja, Andy Townsend ovat hauskoja kuunnella ja osaavat hommansa vuosien kokemuksella, mutta ovat silloin tällöin hieman myöhässä, eivätkä aina tajua pelaajan aikomuksia.

Myös huonoja puolia (huonoja, mutta melko pienimuotoisia) löytyy. Kentällä ei näy erotuomaria, eikä kentän laidoilla linjatuomareita. Ja kuten aina, yleisö näyttää lähikuvissa elehtiviltä pahvitauluilta. Hyvänä ominaisuutena, kerrankin näytetään valmentajia, esim. ohilaukauksen jälkeen, tai vaikka vaihdon yhteydessä. Se tuo oman hauskuutensa peliin, mutta valmentajia näytettäessä huomaa, että vaihtopelaajat ja muu henkilökunta puuttuvat täysin.

Perusominaisuudet ovat pysyneet samana: mahdollisuus yksittäiseen otteluun, ja koko EM-turnaukseen, sekä erinäisiä skenaarioita edeltäneistä EM-kisoista. Uutena ovat tulleet Internet-moninpeli (yksittäinen ottelu ja 16 joukkueen turnaus), ja mahdollisuus pelata yksittäinen ottelu, tai koko turnaus yksittäisenä pelaajana. Pelaaja voi valita olevansa vaikka Thierry Henry, ja pelata turnaus siten, että muut pelaajat ovat tekoälyn ohjastamia. Tämä pelimuoto on nimeltään Captain Your Country.

Online-tuen takia, kun ensimmäisen kerran käynnistää pelin, pitää valita maa, jota edustaa Battle of the Nations -tuloslistoilla. Itse valitsin tietysti Suomen, joten aina kun ansaitsen pisteitä pelissä, ne kirjautuvat myös Suomen tilille.

Internet-moninpeli toimii ihan siedettävästi, muita pelaajia löytyy helposti, mutta koska tieto ei kulje Internetissä niin nopeasti, kuin voisi toivoa, pelaajat toimivat aina hiukan myöhässä, joten puolustajien sijoittaminen on turhauttavan vaikeaa. Sen lisäksi Kaikkitietävä Käyttöliittymä vaihtaa pelaajan ohjastamaa pelaajaa turhankin vikkelästi, joka tekee puolustamisesta vielä vaikeampaa. Syötötkään eivät (lähes) koskaan mene sinne, minne ne tähtää, vaan Käyttöliittymä päättää syöttää aivan päin mäntyä. Eikä siinä vielä kaikki, aiemmin mainittu 16 joukkueen turnaus on hyvin sekava, eikä tutorialikaan selvennä asiaa tarvittavasti.

Huomaathan, että jos kirjaudut pelin sisällä PS3-tilillesi ja käytät automaattista sisäänkirjautumista, saat aina jatkossakin jokaisen ottelun jälkeen maailman muiden pelaajien "huipputulokset". Tämä on ominaisuus, joka ei oikeasti edes toimi, ja jolle haluat hetken päästä näyttää punaista korttia...

UEFA EURO 2008 on erittäin hyvä jalkapallopeli, pieniä yksityiskohtia ja Internet-monipeliä lukuun ottamatta.

Iso A suosittelee!

http://www.euro2008game.ea.com/



PELATTAVUUS: 8/10
+ kontrollit kohdallaan
+ kikkailut toimivat
– Internet-moninpeli kaipaisi viimeistelyä

JUONI: 0/10
– ei juonta…
+ …mutta tämähän on jalkapalloa

GRAFIIKKA: 10/10
+ upeat HD-grafiikat
+ pelaajat ja valmentajat tunnistaa helposti

PELIN IDEA: 5/10
+ Captain Your Country -pelimuoto
– sarjassaan ties kuinka mones

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ erilaisia vaihtoehtoja monta
+ moninpeli

tiistai 1. heinäkuuta 2008

Kysely on päättynyt!


Peliarvostelun puolitieteellinen kysely parhaan pelikoneen löytämiseksi on päättynyt!


Tulokset olivat seuraavanlaisia:

1. Wii - 54 ääntä, 27 %

2. PC - 48 ääntä, 24%

3. PS3 - 40 ääntä, 20 %

4. PS2 - 24 ääntä, 12 %
Xbox 360 - 24 ääntä, 12 %

5. Xbox - 4 ääntä, 2 %


Ääniä annettiin yhteensä 194.

Kysely on nähtävillä oikealla sivupaneelissa vielä jonkin aikaa.


Kiitos äänestämisestä!