torstai 31. tammikuuta 2008
Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront on LucasArtsin tekemä peli, jossa ei tavan mukaan seikkailla jollain tietyllä sankarilla jonkun tietyn juonen mukaan, vaan siinä pelataan perussotilaalla Star Warsista tutuissa taisteluissa. Pelistä löytyy neljä pelimuotoa. Instant Actionissa valitaan aluksi kentät, joissa haluaa pelata, ja sitten valitaan haluaako kentän pelata muodossa Kapinaliitto vs. Imperiumi, vai droidiarmeija vs. Tasavallan klooniarmeija. Kun valinnat on tehty, alkaa ensimmäinen kenttä. Silloin valitaan, kummalle puolelle haluaa (sen taistelun ajaksi) liittyä, mihin haluaa kentälle päätyä, ja millä hahmoluokalla haluaa pelata. Taistelun voi voittaa eliminoimalla koko vihollisarmeijan, tai valloittamalla kaikki kentän ”Command Post”-nimiset alueet. Instant Actionia voi pelata myös kaverin kanssa (ei PC-versiossa)
Toinen pelimuoto on Galactic Conquest, jossa koitetaan ”valloittaa galaksi”, eli toisin sanottuna voittaa vihollinen yhdeksässä taistelussa, jotka vastaavat Instant Actionin taisteluita. Kolmas pelimuoto taas on Historical Campaign, jossa soditaan läpi joko episodien 1 ja 2 tai alkuperäisten episodien 4, 5 ja 6 taistelut. Taistelujen välissä näkyy pätkiä elokuvista, jotka ovat mukava lisä peliin. Viimeisenä pelimuotona on Internet-moninpeli, joka on samanlainen kuin Instant Action, mutta ihmispelaajien kanssa.
PS2- ja PC-versioissa Battlefrontista (en ole pelannut Xbox-versiota) kontrollit on toteutettu hyvin. PC-version hiirellä tähtääminen toimii mainiosti, ja myös PS2:n tateilla on pelaaminen sujuvaa. Myös valikoima käskyjä tekoälysotilaille on hyvä. Pelissä pääsee ajamaan/lentämään yli 30 erilaisella ajoneuvolla aina TIE-hävittäjistä X-Wingeihin ja massiivisiin AT-AT-kävelijöihin. Pelin fysiikkamallinnus on kelvollista. Se ei vastaa esim. Battlefield 2 Modern Combatin räsynukketyylistä realismia, mutta on aina ilo nähdä, kun AT-AT:n tykit lennättävät vihollisia pitkin poikin… Jos olet Star Wars-fani, SW Battlefront on mainio lisä pelihyllyysi, mutta jos tähtisodat eivät kiinnosta, niin Battlefrontia ei kannata ostaa.
Iso A suosittelee!
PELATTAVUUS: 9/10
+ mainio sotapeli Star Wars-faneille
JUONI: 5/10
– juonta ei periaatteessa ole…
+ …mutta Historical Campaignissa Star Wars toimii juonena hyvin
GRAFIIKKA: 8/10
+ PS2:lla grafiikka on hyvää...
+ …mutta PC:llä vielä parempaa!
PELIN IDEA: 10/10
+ Battlefront on ensimmäinen SW-peli, jossa pääsee sotimaan perussotilaana
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 9/10
+ kentät jaksavat kiinnostaa kauan
+ mahdollisuuksia on valtavasti
keskiviikko 30. tammikuuta 2008
Wii Zapper
Wii Zapper on Wiille suunniteltu ohjain. Oikeastaan se on aseen muotoinen suojakuori Wiin Remote- ja Nunchuk-ohjaimille. Zapperin mukana tulee minipeli Link’s Crossbow Training, joka on vielä vuoden 2008 alkuun mennessä ainoa Zapperia tukeva peli. Tässä oheispelissä seikkaillaan The Legend of Zelda Twilight Princess -pelin maisemissa. Pelissä on lukuisia yksinkertaisia räiskintäkenttiä, ja siihen kyllästyy nopeasti.
Myöhemmin tänä vuonna julkaistaan Wiille Medal Of Honor Heroes 2 (PSP:lle ilmestyneen MOH Heroesin jatko-osa), joka tukee Zapperia. Toki ohjainta voi käyttää esim. Medal of Honor Vanguardissa ja muissa Wiin ammuntapeleissä, mutta niitä ei ole optimoitu Zapperin kanssa käytettäviksi.
Zapper vaikuttaa halvalta (se myös on halpa) ja varsinkin liipaisin toimii kehnosti. Liipaisin painuu täysin vapaasti, ja siinä ei ole yhtään tuntumaa oikeasta liipaisimesta, mutta muuten Zapper tuntuu mukavalta käteen. Ohjainten kiinnittäminen Zapperiin on melko yksinkertaista, ja vie runsaan minuutin. Vastaavasti purkaminen tapahtuu hyvin nopeasti, jos tarvitsee vain Wii Remoten, mutta Nunchukin irrottaminen vie kauemmin kuin kiinnittäminen. Zapperia pitkin ei pysty tähtäämään niin kuin oikealla aseella, koska ohjaimen pitää osoittaa näytön päällä olevaan sensoripalkkiin. Niinpä ampuminen on lonkalta räiskimistä, joskin hauskaa sellaista.
Iso A suosittelee!
Wii Zapper
MUOTOILU: 8/10
+ hauska konepistoolin näköinen ohjain
+ tuntuu hyvältä käteen
KÄYTETTÄVYYS: 7/10
+ parantaa tunnelmaa sotapeleissä
– liipaisin on liian löysä
Link’s Crossbow Training
PELATTAVUUS: 5/10
+ toimiva perusräiskintä
– tylsä
JUONI: 0/10
– juonta ei ole
GRAFIIKKA: 6/10
– usein melko kömpelön näköinen…
+ …mutta toimii
PELIN IDEA: 4/10
+ toimii ohjaimen esittelyyn
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 1/10
+ pari hauskaa juttua...
– ...mutta muuten tylsää
– pelkkää räiskintää
Medal Of Honor Vanguard
Medal Of Honor Vanguard on Electronic Artsin (EA) kuuluisan pelisarjan ensimmäinen Wii-konsolille tehty sotapeli (se on tehty myös muille konsoleille). Siinä osallistutaan tunnettuihin ja vähemmän tunnettuihin taisteluihin toisesta maailmansodasta, kuten Market Garden-nimellä kulkevaan hyökkäykseen Saksan valloittamaan Alankomaihin, ja operaatio Huskyyn, jossa liittoutuneet hyökkäsivät Sisiliaan. Pelin päähenkilö kuuluu 82. laskuvarjodivisioonaan, joten useat pelin kentistä alkavat laskuvarjohypyllä. Hypyt toimivat mukavasti Wiin kahdella ohjaimella, mutta joskus laskeutuminen on hankalaa, koska näkymä alaspäin on huono.
Tähtääminen ei ole pelin parhaita puolia, sillä Wii Remotella pitää osoittaa kapeaan sensoripalkkiin TV:n päällä. Ampuminen menee siis lonkalta räiskimiseksi, ja nopeat liikkeet voivat aiheuttaa täydellisen suuntavaiston menetyksen. Koska Vanguard on Wiin ensimmäinen sotapeli, niin kontrolleihin totuttelu vie aikansa, ja ensimmäinen vartti voi hyvinkin kulua mietiskelyyn, ”Mikä suunta on ylöspäin?!”. Kun sen oppii, tähtäys on melko helppoa ja ongelmat loppuvat siihen. Melkein. Hyvin yleisen, huonon valaistuksen takia voit huomata tuijottavasi saksalaisen MG42:n piippuun vasta, kun se rupeaa tulittamaan sinua. Useita kertoja olen juossut taloon, vain huomatakseni, että talossa ei näe mitään, ja viiden sentin päässä minusta seisoo vihollinen. Joidenkin mielestä se on realistista, mutta minusta se on vain ärsyttävää.
Vanguardissa on myös enintään neljän pelaajan moninpeli (ei verkkopeliä). Siinä on 6 kenttää, ja neljä pelimuotoa, perinteinen Death Match, lipunryöstö, ”kukkulan kuningas” ja ”Scavenger Hunt” joka on periaatteessa sama kuin lipunryöstö. Aseet on levitelty ympäri kenttiä, eikä niitä voi valita heti alussa, joka on mielestäni toimivampi ratkaisu. Moninpeli ei ole yhtä hyvä kuin edeltäjässä European Assaultissa, mutta kyllä Vanguardin moninpelillä pitää kaverit tyytyväisinä ainakin hetken...
Lisää tunnelmaa peliin saat Wii Zapperilla.
http://www.mohvanguard.ea.com/
PELATTAVUUS: 5/10
+ toimiva perussotapeli
– moninpelin toteutus
– tähtäys ja muut kontrollit
JUONI: 4/10
– juonta ei periaatteessa ole...
+ ...mutta kyllä WWII juonena toimii
GRAFIIKKA: 6/10
– usein melko kömpelön oloinen…
+ …mutta toimii
PELIN IDEA: 4/10
– taas uusi WWII-sotapeli
– ja taas uusi Medal Of Honor
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 7/10
tiistai 29. tammikuuta 2008
Ratchet & Clank 3
Ratchet & Clank 3 on Insomniacin Ratchet-pelisarjan kolmas osa, joka edeltäjiensä tavoin on kolmannen persoonan seikkailu/räiskintäpeli. Ratchet & Clank 3 on melko huono jatko-osa. Siinä pelin ideat alkavat olla loppuunkäytettyjä, ja aseita on vähemmän kuin aiemmin. Pelin juoni ei ole kummoinen, eivätkä juonta eteenpäin vievät videot ole enää yhtä hauskoja, kuin aiemmissa osissa. Pelin työnimi oli Ratchet & Clank 3 Up Your Arsenal, mutta se päätettiin jättää nykyiseen muotoon.
Peliin lisänä ovat tulleet pienet minipelit, joissa pääsee pelaamaan videopelejä. Niissä seikkailee pelistä tuttu Kapteeni Qwark. Muuten peliin ei ole tullut lähes mitään uutta, pikemminkin uutuuksia on jätetty pois. Kuten kakkososassa, myös kolmannessa Ratchetissä on ns. taisteluareenoja, joissa voi sotia rahapalkinnoista. Taisteluareenoihin lisänä ovat tulleet erinäiset lyhyet polut joissa on ansoja yms., mutta ne eivät jaksa kannatella Ratchetiä pinnalla kovin kauaa. Aseista on tullut lähes liian sci-fimäisen näköisiä, että ne ovat jo melkein rumia. Pelissä on myös sellainen ominaisuus, että jos Sinulla on Ratchet & Clank 2-tallennus (ja tietyt aseet ostettuina) samalla muistikortilla, saa muutaman aseen ilmaisena.
Kontrollit ovat edelleen hyvät, eikä niihin totutteluun mene kauaa. Pelissä on myös moninpeli jossa voi pelata max. kolmen kaverin kanssa Multitapin avulla. Myös enintään kahdeksan pelaajan verkkopelikin löytyy, mutta koko moninpeli on huonosti toteutettu, joten Ratchet 3:sta ei kannata ostaa moninpelaamista varten.
http://www.ratchetandclank3.com/
PELATTAVUUS: 6/10
+ helpot kontrollit
+ hyvä kameran ohjaus
– moninpelin toteutus
– kielimuuri, vaikkakin suomenkielinen manuaali
JUONI: 4/10
– juoni ei ole enää hauska
– huonot välivideot
GRAFIIKKA: 8/10
– ei järin ihmeellinen…
+ …mutta toimiva
PELIN IDEA: 6/10
– ideat tuntuvat loppuunkäytetyiltä
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 5/10
Katso myös: Ratchet & Clank ja Ratchet & Clank 2 Going Commando
maanantai 28. tammikuuta 2008
Need For Speed ProStreet
Need For Speed ProStreet on Electronic Artsin (EA) Need For Speed-pelisarjan uusin osa. Toisin kuin aiemmissa NFS:ssä, joissa ajetaan kadulla, ProStreetissä ajetaan kisaradoilla. Pelin idea on voittaa kisapäiviä, ja edetä ratakisamaailmassa. Kisatyyppejä ovat driftaus, ratakisat, kiihdytyskisat sekä nopeuskisat, joissa tarkoitus on ajaa mahdollisimman nopeasti. Pelissä on viisi ”kunkkua”, jotka ovat mestareita omassa lajissaan, kuten kiihdytyskunkku, driftauskunkku jne. Viimeisenä kunkkuna on Ryo, joka on yhteenottojen kunkku.
Pelin kontrollit ovat hyvät, ja Sixaxis-ohjaimen taipuvia takapainikkeita käytetään kaasuna ja jarruna. Autojen ajettavuus on mallinnettu hyvin, vaikkakin Sixaxiksen ohjaustatin täyskäännöksellä auto ei tee oikeanlaista terävää käännöstä, vaan kääntyy radoille sopivan laiskasti. Peli tukee myös Logitech Driving Force Pro, Driving Force Ex ja G25 Racing Wheel -rattiohjaimia. Autoja on riittävästi, ei liian vähän, mutta ei myöskään Gran Turismo-tyylistä 500 auton määrää. Pelistä löytyvät mm. Porsche, BMW, Mitsubishi, Chevrolet sekä Lamborghini, mutta esim. Mercedes ja Ferrari loistavat poissaolollaan. Itse en saanut Internet-moninpeliominaisuuksia pelittämään, mutta kai ne teoriassa toimivat… Pelin grafiikka on erinomaista, 720p HD-laatua, joten on hienoa katsoa kun kiiltävä Porsche 911 kaahaa kauniissa maisemissa muiden autojen seassa.
Autojen virittely ja ”tuunaus” toimii hyvin. Erilaisia moottoreita, ahtimia, renkaita ja jarruja löytyy paljon. Ulkonäköpuolella korisarjoja, spoilereita ja vanteita on vaikka millä mitalla, ja Need For Speedin omalla Autosculpt-järjeselmällä osat saa mukautettua mieleisikseen. Need For Speed ProStreet on toimiva, autoista/autoilusta kiinnostuneille hintansa arvoinen jatko-osa.
www.suomi.ea.com/prostreet
http://www.needforspeed.com/
PELATTAVUUS: 7/10
+ suomennos
– jos autopelit eivät kiinnosta, niin ProStreet on turha ostos
JUONI: 5/10
+ kisapäivät toimivat mukavasti juonena
GRAFIIKKA: 10/10
+ upea HD-grafiikka
PELIN IDEA: 4/10
- jatko-osan jatko-osan jatko-osan jatko-osan jatko-osa
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 6/10
Ratchet & Clank 2 Going Commando
Ratchet & Clank 2 Going Commando on Ratchet & Clankin jatko-osa. Usein jatko-osat ovat floppeja, joissa ideat on käytetty loppuun. Ratchetin kohdalla asia ei kuitenkaan ole näin. Kuten ykkösosa, Ratchet & Clank 2 on kolmannen persoonan seikkailu/räiskintäpeli, jossa seikkaillaan suurissa, mielikuvituksellisissa maailmoissa galaksia pelastaen. Ratchetin apuna on hyvin laaja arsenaali aseita ja vempaimia. Peli on suunnattu kaikenikäisille, mutta taas, ongelmana voi olla kielimuuri pelin englanninkielisyydestä johtuen.
Pelin ostajalle voi tulla mieleen kaupassa, että ”Miksi ostaisin tämän, sillä onhan kaupassa jo yksi, halvempi Ratchet?!”. Siksi peliin on lisätty paljon uutta kuten aseiden kehittäminen, joka hoituu vihollisia ampumalla, avaruustaistelut, joissa pääsee lentämään vapaasti (kentän rajojen sisällä tosin) ja tulittamaan vihollisia. Kuten ykkösosassa, kentistä löytyy paljon pientä kivaa etsittävää ja tutkittavaa ja pelistä avautuu lisämateriaalia kun löytää piilotettuja esineitä tai onnistuu ”Skill Pointeissa”, tehtävissä joita on piilossa kentissä. Taukovalikosta näkee vain nimen ja planeetan missä ne voi suorittaa, mutta sitten kun niissä onnistuu, tulee olo, ”Miksen tajunnut tuota heti?!”. Lisänä ovat myös taisteluareenat, joissa voi taistella lisärahan toivossa, ja kiiturikisat joissa ajetaan kilpaa leijuvilla aluksilla. Myös kiiturikisoissa on palkkiona rahaa. Eikä tässä vielä kaikki! Pelistä löytyy ominaisuus jolla saa ilmaiseksi osan alkuperäisen Ratchet & Clankin aseista, mutta vain jos Sinulta löytyy Ratchet & Clank-tallennus samalta muistikortilta, jolla Ratchet 2:n tallennus on. Huom! Alkuperäisessä tallennuksessa täytyy olla kyseiset aseet ostettuina.
Grafiikka on mainiota, eikä moitittavaa näkymää löydy koko pelistä. Aseet näyttävät hienoilta, ja niitä katselee mielellään, mutta ampuminen vasta hauskaa onkin! Pelin kontrollit ovat mainiot, eikä kamera temppuile. Pelin ainoa suunnittelukömmähdys on pelin läpi päästyään avautuva haastepelimuoto, jossa rahaa saa entistä enemmän, mutta vastapainona viholliset ovat paljon kestävämpiä. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta sen huono puoli on se, että aivan perusviholliseen joutuu tyhjentämään parisataa ammusta. Se on todella turhauttavaa, varsinkin jos tulee se yhdestoista...
http://www.ratchetandclank2.com/
Iso A suosittelee!
PELATTAVUUS: 7/10
+ helpot kontrollit
+ hyvä kameran ohjaus
– kielimuuri,vaikkakin suomenkielinen manuaali
– haastepelimuodon toteutus
JUONI: 10/10
+ huumori
+ juonta eteenpäin vievät videot
GRAFIIKKA: 10/10
+ oman aikansa huippuluokkaa
+ yhä mainio
PELIN IDEA: 9/10
+ suuri määrä aseita ja vempaimia
+ hyvä jatko-osa loistavalle pelille
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
Katso myös: Ratchet & Clank
sunnuntai 27. tammikuuta 2008
Ratchet & Clank
Ratchet & Clank-pelisarja on Insomniac-pelitalon maailmanmainetta niittänyt luomus. Se on kolmannen persoonan seikkailu/räiskintäpeli jossa kissan näköinen Ratchet ja robottiapuri Clank pelastavat galaksia. Pelissä on hyvin suuri määrä mielikuvituksellisia aseita ja vempaimia. Myös planeettoja on paljon, ja niistä löytyy paljon tutkittavaa. Pelin vaikeusaste ei ole liian helppo, eikä liian vaikea, joten se sopii hyvin ala-asteikäiselle. Yhtenä ongelmana voi olla kielimuuri, sillä peli on vain englanniksi.
Pelin kontrollit on hyvin toteutettu, ja ne oppii hetkessä. Kontrollien ainoa ongelma on sivuttaiskävelyn puute, joten joskus tähtäys menee hankalaksi. Pelin grafiikka on jopa nyt HD-aikakaudella erinomaista, ja pelin kenttiä jaksaa ihailla kerrasta toiseen. Pelin juoni on myös hyvin kirjoitettu ja humoristinen, eikä sen loisto hiivu vielä viidennenkään uudelleenpeluukerran jälkeen.
Kaikki tietävät, että peleissä on juonta eteenpäin vieviä videoita, mutta Ratcheteissä niissä on sitä jotain. Jokainen video sisältää vitsin, jotkut useampia, joten aina kun pääsee pelissä eteenpäin, odottaa innolla seuraavaa videota. Kaikki videot voi toistaa taukovalikossa milloin tahansa, joten kun kaveri tulee kylään, voi näyttää kuinka hauskoja vitsejä on löytänyt, eikä tarvitse murehtia sitä, että ”Voih! En pääse näyttämään tätä videota kavereille.”
Ratchet on omaa laatuaan. Ennen sitä ei ollut tämänkaltaisia pelejä, joissa lapset pääsevät seikkailemaan ja räiskimään ilman, että sitä pidettäisiin epäsopivan väkivaltaisena. Sen hyviä puolia on se, että seikkailua painotetaan enemmän kuin räiskintää, joten mielenkiinto säilyy, eikä peli mene jatkuvaksi turhanpäiväiseksi vihollisten lahtaamiseksi. En keksi Ratchetistä lähes mitään moittimista. Se on alkuperäinen, ja hintansa väärti ostos!
http://www.ratchetandclankgadgets.com/
Iso A suosittelee!
PELATTAVUUS: 9/10
+ helpot kontrollit
+ hyvä kameran ohjaus
– kielimuuri, vaikkakin suomenkielinen manuaali
JUONI: 10/10
+ huumori
+ videot
GRAFIIKKA: 10/10
+ oman aikansa huippuluokkaa
+ yhä mainio
PELIN IDEA: 10/10
+ uraauurtava
+ ei toista samanmoista
+ suuri määrä aseita ja vempaimia
PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
Suo, kuokka ja konsoli
Upottavana hetteikkönä on kaupallisten pelilehtien liian aikuismainen ote. Pelaajana kaipaan rehellistä, analyyttistä kuvausta pelin sisällöstä. Peliarvosteluissa ei puhuta pelattavuudesta tavalla, jolla minä sen näen. Siispä päätin tehdä asiasta blogin.
Tästä eteenpäin tulen arvioimaan pelit monen kategorian avulla, enkä kaiken kattavalla viiden tähden järjestelmällä. Arvostelu on täydellinen vasta Sinun kommenttiesi jälkeen. Käydään siis yhdessä hommiin…